maandag 31 maart 2025

Tijdsbestedingen


 Wanneer ik op de boerderie pas op Joep en de moestuin, neem ik nooit zelf een boek mee. Ik laat me graag verrassen door wat er ligt of kijk in de boekenkast, ik weet al dat er daar nog een aantal zijn die wel op mijn verlanglijstje staan. Omdat er nog niet zoveel te doen was in de moestuin, alleen wat groenten en zaadjes water geven, heb ik aardig wat afgelezen.

Was ik in New York, dan was ik wellicht tot twee keer toe naar Central Park gegaan. De ene keer op de eerste warme dag van het jaar, grappig om te zien: op het moment dat de zon voor het eerst achter de wolken tevoorschijn komt, begint de hele zittende massa spontaan te applaudisseren. Ondertussen zie je in de straten erheen mensen wandelen, beladen met picknickenkleden enzo, en ook fietsers zijn uitbundig in de straten aanwezig. En er was ook een zeventiger-jaren festival, voor het eerst. Zó druk heb ik het daar nog niet gezien. Ook andere parken waren afgeladen vol, en men was alweer aan het strandballen onder de Brooklyn Bridge. Of misschien had ik het mooie weer weerstaan en was ik naar de Transgenderdag gegaan in het Cooperbuilding, vol optredens.


Misschien was ik in de lange, lange rij gaan staan om gratis een bosje tulpen te plukken op Union Square: 170.000 tulpen om de oude band met Nederland te eren; Tulip Day. En ik zou zeker ook naar de bloesembomen gaan kijken, velen zijn er gepland vanuit de connecties met Japan. Misschien had ik mij in  de metro laten verrassen door een spontaan optreden van Ed Sheeran of een koor dat de meute mee probeert te krijgen. Of anders naar Lincoln Center voor een van de sprankelende muzikale optredens in het kader van het thema van de maand over migratie en mix. Of naar een wekelijkse lezing van een gerenommeerde wetenschapper… Allemaal gratis, dus. 


Ach, daar niet zijn, maar wel virtueel meeleven is ook opwekkend. In de zon, met het gefluit van vogeltjes en de wind die door de bomen ruist in het bos en dan bijna de rand van een NY puzzel afhebben is ook heerlijk.

PS
Vogeltjes in NY, Bryant Park


zaterdag 29 maart 2025

De Bruuk o.a.

 






donderdag 27 maart 2025

Back to basics


 Prachtig weer om via Zyflich en Ooij, over de Waalbanddijk naar Figaro te fietsen. Dat was ooit het ‘huiskamercafé’ van mijn ouders, die er pal boven woonden. Nu entourage van een zonnige lunchafspraak. Ik was te vroeg en ging liggen op een van de ligbedden met uitzicht op hun vroegere woonkamerraam. Die sfeer van rivier en mensen: dat is waar zij jarenlang van hebben genoten.
Op de terugweg liggen zonnen bij de Oude Waal. Dit alles is Nijmeegse nostalgie.

Afscheid van De Bron


 Ik kijk met een zekere regelmaat op hun website en zag wel al, dat deze lange tijd stilstond. Uit geruchten vernam ik ook al dat ze wellicht hun klooster De Bron zouden verlaten; de zusters Clarissen aan de Waterstraat in Nijmegen. En nu staat het er dan officieel:de jongere zusters gaan naar de Witsenburgselaan ook in Nijmegen, de oudere zusters wonen al elders. Er zijn meerdere huizen aldaar te koop. Het zou een vrijstaand huis kunnen zijn, maar ook een tussenwoning in een rijtjeshuis…
In ieder geval is het een einde aan het kloosterleven, het contemplatieve leven en een dagritme zullen overblijven. 
Ik word er wel even weemoedig van. Vaker dacht ik als ik in Nijmegen was, zal ik éven mee gaan doen aan een getijdengebed in de kapel? Maar dat schoof ik dan ook weer terzijde: ik kan er niet anoniem heen, ik word meteen opgemerkt. 
Die kapel is mij dierbaar, ik heb er zelf jarenlang meditaties begeleid en er gedanst. Ik zag wel al dat de koorbanken weg waren en vervangen door gemakkelijke stoelen.
Ik heb de gemeenschap, denk ik, in een heel goede tijd meegemaakt. Vol belofte en verwachting. De jongste zuster, zo fris en onschuldig nog, zei toen, in een leesgroep die ik ook begeleidde: ‘Waarschijnlijk ben ik degene die hier het licht uit gaat doen.’ 
Zo is het niet gegaan. Ze werd abdis, ik kreeg met haar een meningsverschil, ik kon er niet meer vrijuit ademen, ik merkte al dan niet subtiel, dat iedere zuster er wel een partij had gekozen. Of tegen me zei: ik wil geen partij kiezen. 
Nog veel later ontstond er een conflict met de hele gemeenschap, ze kon geen abdis meer zijn, zij kreeg een nieuwe ‘roeping’ en woont nu met een andere vrouw in een rijtjeshuis in Brabant en is geestelijk verzorger geworden. Twee andere vitale zusters gingen ook al ergens anders wonen, in het oude Kapucijnenklooster in ‘s-Hertogenbosch, een gemeenschap met Franciscaanse broeders, Clarissen en leken. 
Eentje ervan heb ik als leek binnen zien komen. Die zei tegen mij bij de eerste keer Kerst die ze er vierde, dat ze blij was dat ik er ook was, nu was ze niet de enige niet-zuster. De andere had een visioen over de wijze waarop leken een deel konden worden van de bestaande communiteit aan de Waterstraat, maar ik kreeg een waarschuwing van een ander zuster: ‘Weet Mirjam, dat haar ideeën bijna door niemand gedragen worden, ik wil je niet weer een nieuwe teleurstelling geven, na wat je met de Kapucijnen in Velp hebt meegemaakt.’
En nu is alles op de Waterstraat, in De Bron voorbij. Als ik een foto zie van jonge Franciscaanse  zusters in Suriname, dan schiet er door mij heen, dat ik wellicht op een andere plek in de wereld gaandeweg wel voor dit leven gekozen had kunnen hebben. Iets ervan past als een jasje. Getuige natuurlijk, dat ik mij ook zó lang verbonden heb gevoeld, mijn ‘kloosterperiode’, ben ik het gaan noemen.
En nu? Ik leef in mijn boshuisje en weet dat ik daar kan komen tot die ‘zoete stilte’. Als ik die ervaar ben ik dankbaar en gelukkig. En voor de rest leef ik met huid en haar in de (gewone) wereld. 

woensdag 26 maart 2025

Dagje Kleve, beeldverhaal

 


Wat een verrassing; je kunt nu met de fiets langs het oude spoor van Groesbeek via  Kranenburg naar Kleve,  niet meer langs de autoweg.


Andersoortige boerderijen dan in Nederland. Op het land een zwarte zwerm kraaien die opvloog omdat ik stilstond. Toen ik de foto maakte allemaal al uit beeld verdwenen, alleen een tractor reed er. Ik dacht aan de groene sawah’s op Bali: ook daar veel vogels, maar dan wit, terwijl een boer zonder machine het land omploegde.


Katjes, al bijna uitgebloeid, een kerk met de rand van de stuwwal.  En vlak voor Kleve de Tiergarten en het ‘keizerlijke’ park met monument.

Nu trof dit beeld me. Een omgevallen man, een gevallen soldaat uit de eerste wereldoorlog. Dat logge en roerloze. Het past bij deze tijd. Machteloosheid in een wereld die steeds meedogenlozer is.


En hier stond vroeger dus, de Joodse synagoge. Vijftig Joden zijn er vanuit Kleve getransporteerd en omgekomen. In Sobibor, Theresiënstad, Lodz, Auschwitz. Elk herdacht met een steentje boven hun naam.


Ik liep eerst een rondje om de toren van de burcht-paleis, om vervolgens af te dalen naar het historische park eronder, daar flaneerden vroeger ook alle hoogheden. Helemaal op het einde is er nu een ligweide met in de zomer wilde bloemen. Ik lag er een uurtje in de zon met uitzicht op de toren aan de horizon.


Het begin van deze wandeling langs het water. Zo heel erg voorjaar, vol vogelgefluit, lentelicht, een meerkoetje aan de kant.

Nog veel meer vogeltjes! Een wit eendje, meerkoetennesten, een zwaan die duikertje speelt, bloeiende narcissen en bomen.


Witte bosanemonen…en over het bruggetje naar de ligweide.


Wat een fijne lentedag in Kleve. En in de boekhandel ook nog een scheutje New York. Een graphic novel met meerdere tekenaars en een fotoverhaal over de godfather van de Lower Eastside. Hij woont er sinds de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Door alle jaren heen heeft hij de mensen die er verbleven gefotografeerd. Ooit een wilde buurt, waar je voor bijna niks kon wonen en schuilen, vol creatieve werkplaatsen, alternatieve verborgen plekken. Later vertrokken alle kunstenaars naar Greenwich Village. Nu dus gegentrificeerd…Toen ik er wandelde snoof ik toch ook wél nog een andere sfeer; graffiti, tattoo-shops, hasjgeuren. Queer, gek, muziek door een openstaande raam.  Het zal maar een vleugje zijn geweest van wat er toen was. Of wellicht liep ik door het straatje waar hij woont: Clayton Patterson. Ik las/bekeek het hele boek. 
Toen ik weer buiten stond, bleek het geheel grijs bewolkt te zijn geworden . Met af en toe een milde regen, fietste ik terug.
Meteen even gekeken of hij was te vinden op het internet. Ja, daar is hij, in bewegend beeld. En heel veel filmpjes uit zijn eigen archief.


maandag 24 maart 2025

Bedrijvigheid, van alles wat


Ach, ach, het gelukkige leven van kipjes en vogeltjes op de boerderie.


En ondertussen maak ik vijf minuten eerder een collage van een bieb/boekhandeltje die ik in New York wil gaan bezoeken, aha, in Industry City in Brooklyn, waar ik vorig jaar ook was voor Japanese Village.


En dan heb ik ook nog deze collage van een nieuwe wijk met containerachtige woningen voor jong publiek, verrezen op een lege vlakte waar eerder in een oud bedrijfengebouw tijdelijk de dienst personeelszaken van de Wijkcentra was.
Ik vind het leuk, al die bedrijvigheid om mij heen. En dat een IPad je zó snel naar allerlei plekken op de wereld kan brengen, gewoon vlak na het ontwaken, in bed.

PS
De kipjes mogen vandaag ergens anders rommelen. In de verte de ooievaar op haar nest op de populierenstam. Koolmeesje vliegt af en aan in het vogelhuisje.


Ochtend op de boerderie


 De zon komt hier pal in mijn gezicht, door de gefilterde luxaflex, schijnen. En dus sta ik tamelijk snel op. Ook om de dauwdruppels op de gewassen in de moestuin te zien. Ja, aanwezig op de boerenkool en verder is alles pas gezaaid. Behalve die kleine schattige aardappeltjes in eierdozen.


In den beginne…


Het is al helemaal lente op de boerderij. Er is ook een mussenkolonie, die zich in een zwerm tegoed doen aan het zelf neergelegde voedsel op het achterterras. Ze stoven op, toen ik de gordijnen opende. Grappig, zo’n heel ander gedrag als in mijn stadse achtertuin. Daar zie je ze eten foerageren in alle nabijliggende tuinen en de kinderboerderij achter, en dan verzamelen ze zich in en rond de bamboe voor een ochtend conversatie.


Ook het ooievaarskoppel is weer present en vliegen laag voorbij.


Het is leuk om aan te komen en verwelkomt te worden door lief gemiauw, want daar moet je het van hebben, als je zelf geen poes meer kan dulden door de allergie. Helaas blijk ik nu extra gevoelig, misschien omdat het pollenseizoen nu ook net begonnen is. Elke knuffel levert daarna meteen een niesbui  op.



vrijdag 21 maart 2025

Nestbouw//Wijkcentrum de Wereld


 Leuk! Twee koolmeesjes zijn een nestje aan het bouwen in het Mondriaanhuisje. Ze vliegen af en aan met takjes en ander spul en ik hoor hun snaveltjes tikken tegen de binnenkant. De dakgoot van het schuurtje en het waslijntje en de struiken ertegenover als tussenstation. Ze vliegen dus heel laag, op ooghoogte. Ik durf niet meer op de stoel frontaal  ertegenover te gaan zitten, lijkt me te verstorend, maar zie het nu vanaf het ‘hoofdterras’.


Ik werd wakker uit een korte droom, nadat ik dit interview met David van Reybrouck had bekeken over zijn boek Revolusi, over de vrijheidstrijd in Indonesië , de eerste wereldwijd en die het voorbeeld was voor alle bevrijding daarna. Gaan lezen omdat hij nu de Denker der Nederlanden is en zich wil gaan richten op vér-denken: kijken naar nu, vanuit 2060… Eén ding is dan zeker: we weten niet of de Russen werkelijk binnen zullen vallen, maar wél dat als er NU niks gedaan wordt aan het klimaat, de wereld dan aardig vernietigd is… 
Stom, stom , stom. De machteloosheid is heden ten dage groot. 

Ik droomde dat ik in een nieuw wijkcentrum kwam, ik was net binnen, had me nog niet geïnstalleerd en er ging een man zitten in de ontmoetingsruimte. Ik vroeg hem of ik hem ergens mee kon helpen. Ja, zei hij. Zaterdag komen we, van Kanaal 17, is alles oké? Ik had de computer nog niet opgestart en kon dus niet kijken in het bezettingsschema. Toen kwam de beheerder binnen, van wie het wijkcentrum was, ik was alleen maar even een assistent, en ik vroeg het dus aan hem. Ja!, zei hij, die komen regelmatig. Dus dat kan ik hem zeggen? ‘Ja’. De man is weg, collega komt bij zijn positieven en zegt: ‘O, nee! We hebben een conflict met hun, ze zijn tijdelijk niet welkom!’ Dan komen er twee anderen binnen en collega gaat met ze in gesprek. Hij komt terug en zegt: ‘ zo, dat is opgelost, zij komen op de Zaterdag met een grote groep en ze zijn eerder binnen dan die anderen.’ Kennelijk is het ook op ‘zelfbeheer’, dus er zal geen professionele beheerder aanwezig zijn. ‘Dat kan toch helemaal niet zó’, zeg ik kwaad. En toen werd ik wakker.

De droom geeft mij een vertaling, van hoe het in mijn eigen kleine wereld wel of niet goed geregeld was, en hoe het anders een bron van conflict werd. Je kunt je niet in feite terugtrekken en daarna waarschijnlijk de beide partijen de schuld gaan geven, die ongetwijfeld in een toestand van ruzie komen, van iets wat jij had kunnen voorkomen… Zo is de toestand van de wereld, nu.
Nederland heeft gigantisch huisgehouden in Indonesië. Er zijn 200.000 mensen gesneuveld in een vrijheidstrijd, terwijl dat niet nodig was. De arrogantie van Nederland, nog steeds wil 50% bést terug naar het koloniale tijdperk, zie ik nu ook weer terug. 
En het gebrek aan leiderschap en visie, wereldwijd. Er zijn op dit moment simpelweg geen goede beheerders, die zich willen inzetten voor Wijkcentrum de Wereld. Tja, zo simpel is het vanuit je eigen persoonlijke perspectief, ik moet ook wel lachen om deze levendige droom, waarvan het lijkt alsof ik het net écht zo heb meegemaakt.
Ondertussen zie ik in één beeld, een merel op de grond met nestmateriaal in haar snavel én een lijster huppen, én twee koolmeesjes rond het Mondriaanhuisje.
Het is het enige wat je kan doen: goede nestjes faciliteren en zelf maken op kleine schaal. Maar ook dat kun je meestal niet alleen, het is bijna altijd een kwestie van ‘samen’. 

donderdag 20 maart 2025

Wild Geese; maak een thuis


 Ze komt regelmatig tevoorschijn op mijn Instagram-feed. Helena Bonham Carter, die poëzie voorleest. De combi is krachtig: zij speelt de meest rare, kwaadaardige, gekke karakters en dat maakt dat wat en hoe zij voordraagt, het nooit zoetsappig is,  maar tot in de kern welgemeend, zoals bijvoorbeeld de liefdespoëzie van Rumi, de mysticus uit het soefisme. Op YouTube zijn meerdere filmpjes te zien. Deze ken ik ongeveer uit mijn hoofd en kan ik bijna met haar mee opzeggen; Wild Geese van Mary Oliver.


En zo is het. Gisteren van de vroege ochtend tot de schemering buiten gelezen, deels in mijn hangmat. Een merel op een takje in de hoge denneboom begeleidde een hele poos de stilte en de ruimte.

PS
Ik lees dat de intensiteit van blauwheid op deze dag, uniek is, dus bijna nooit meer zo voorkomt, en het de helderheid in de lucht uit de Coronatijd evenaarde.

dinsdag 18 maart 2025

Geen nieuwe preutsheid, alsjeblieft


 Ik moet er toch maar een blogje aan wijden, want het blijft nu in mijn hoofd zitten. Ik was naar bovenstaande tentoonstelling. Met de provocerende aanhef: Niet komen kijken! Blijf weg! Thema: de nieuwe preutsheid. Achteraf vraag ik mij af, wat een tentoonstelling met werk van kunstenaars nou eigenlijk toevoegt. Aan die praktijkervaring: dat het jaren geleden heel gewoon was, dat vrouwen met ontblote borsten op het strand lagen, en dus niet op het naaktstrand , en dat er dan een jaar komt dat je om je heen kijkt en bijna niemand het meer doet en je zelf ook geen zin meer hebt om bij een minderheid te horen.
‘Iets’ is er dus veranderd. Noem het nieuwe preutsheid, maar met een ander perspectief is er ook sprake van een andersoortige lichaamsbeleving, waar o.a door social media het lichaam geseksualiseerd is geworden, onderwerp van erotiek met een strikt schoonheidsideaal en de roep om aantrekkelijk te moeten en willen zijn in de ogen van de hele buitenwereld.


Deze thematiek snijdt alleen maar hout, bij de kunstenaars die daadwerkelijk de ervaring hebben gehad, dat hun werk waar bloot in voorkomt geweigerd werd, of afgeplakt door een anoniem iemand, of er een verzoek kwam van de buurt om iets te verwijderen. Dan voel je even het verschil met vroeger: dat verkiezings affiche van de PSP hing ooit gewoon voor de ramen en op verkiezingsborden. Wanneer tepels nu onzichtbaar moeten zijn en het gehavende lijf van een oudere vrouw niet om aan te zien is, ja…dat is hetzelfde als de ervaring op het strand. Het schilderij van de vrouw met het open kruis (afgeleid uit de film Basic Instinct) is gestolen; wellicht geniet iemand ervan, die geen geldelijke middelen had om het aan te schaffen? Kan ook, en dan heeft het helemaal niks te maken met het thema.


Verder leek de tentoonstelling vooral zijn eigen gelijk te willen halen, door juist te gaan bevestigen dat het uitzonderlijk zou zijn om het lichaam tot onderwerp van de kunsten te maken. Hoezo kon je er ‘stoute doosjes’ kopen, wie vindt het stout om een naakt lichaam af te beelden in oude sigarendoosjes? Ik niet, maar de kunstenaar zelf wel, wellicht. Er waren ook kommetjes te koop, afdrukken van borsten, je kon er ook één van jezelf laten maken. De oorsprong is, dat iemand graag een herinnering had van haar geamputeerde borst. Dat is wel een mooie actie, maar nu lagen ze naast sleutelhangers en bij die stoute doosjes. En daarmee daalde het in waarde en werd het associatieveld van ‘een kostbaar en mooi iets, je eigen borsten’, tot een gebruiksvoorwerp.
Er hing meer werk van Els Crum, zoals deze naakte vrouw, die zo overduidelijk haar lichaam aanwezig laat zijn, door een verborgen ander. Het heet Openbaring 3 ‘Gij zijt mooi mijn liefste’ Dan laat je een ander schoonheidsideaal zien dan de zoetige,verhullende plaatjes van vrouwen, die verleidelijk voor de ogen van mannen je aankijken.
Dus: best een krachtig schilderij, maar geheel misplaatst of eerder van een raar randje voorzien, als deze hangt op een tentoonstelling over preutsheid…Van haar zijn ook die ‘stoute doosjes’ en de vrouw met het open kruis. En dit schilderij, dat Juffrouw Ellie heet. Waar je je kunt afvragen of feministische vrouwen zouden gaan protesteren, als het door een man geschilderd was.


Alles blijft dus in the eye of the beholder…En in dat kader vond ik het vaginabord wel verfrissend. En sleutelhangers met korte ‘scheldwoorden’ met letters uit het scrablespel best geinig. Of een kruisbeeld met vrouwenborsten, die je even doen realiseren dat het nooit een vrouw had kunnen zijn die gekruisigd werd, om in kerken een prominente plaats te krijgen, met daaronder al die mannelijke priesters en de rest van de clerus. En de foto’s van de kunstenaar als trotse amazone, zelfbewust met gouddraad bij haar geamputeerde borst, zijn een verademing.


Ik was op deze kleine tentoonstelling verzeild geraakt door vriend T. Zijn ‘crossdressers’ zijn  ook levensgroot in de St Stevenskerk opgesteld geweest,  waar er vrijwilligers bij waren die het werk zoveel mogelijk hebben willen afschermen van de ‘gewone bezoekers’. Wat vooral iets zegt over de mentaliteit van deze vrijwilligers, maar niks over de reden waarom ze daar hingen. Daar was juist de oproep en de uitdaging, de vraag aan willekeurig wie, om verder te willen kijken. Kijk goed, en je ziet juist de kwetsbaarheid, het verlangen van een mens om gezien te worden.


De organisator van deze tentoonstelling, Jac. Splinter , gebruikte in zijn inleiding bij dit werk het woord ‘gênant’. Waarmee hij laat zien, dat hij er niks van begrepen heeft en hij het vermoeden op zich laadt, dat hij deze tentoonstelling vooral voor zichzelf heeft georganiseerd. Hopelijk om een stap verder te zetten en erachter te komen dat het er niet om gaat om de grenzen van het fatsoenlijke af te tasten, want wie zit daar eigenlijk op te wachten? Mooi zou zijn, als hij een open blik zou kunnen krijgen, dat niks gênant is, als je het zelf kunt verwelkomen.

maandag 17 maart 2025

Verliefd


Het ging over relaties enzovoort en of je, als je erin zit, je kunt voorstellen om nog eens alleen te leven. En of je weleens verlangt om niet single te zijn, als je dat wél bent. ‘Jij bent verliefd op New York’, zei A. ineens. Ik was een beetje verbaasd: wat heeft dat er nou mee te maken? En ben ik dat, zó dat het past in het gespreksonderwerp? Ik liet het even bezinken, maar kon het toen alleen maar beamen. 


Ik dacht er ineens aan, omdat deze foto opkwam uit mijn fotobibliotheek en ik dan inderdaad meteen weer wegsmelt. Gewoon een soort van weeïg gevoel, dat inderdaad past bij verliefdheid…
En door het boek waarin ik zit;  een fantasie waar de stad overgenomen wordt door…?…en zal sterven, als deze niet in vijf personen herboren wordt. Elk persoon is één van de vijf wijken, met al haar eigen karaktereigenschappen. Het motto van het boek is een citaat van Thomas Wolfe: 
One belongs to New York instantly, one belongs to it as much in five minutes as in five years.
En zo voelde het. Liefde op het gezicht. De eerste dag dwaalde ik diep in de nacht met mijn koffer door de metro, op zoek naar mijn verblijfplaats. Ik was geen moment bang. Was meteen op mijn gemak. Heeft verliefdheid niet ook te maken met een diepe verwantschap die je instinctief voelt? 


Tijdens het lezen kwam dit liedje en deze persoon, Xavier Rudd, naar mij toe. Als het mijn tijd was geweest, waar ik elke week in Concerto in Amsterdam  nieuwe muziek vond, dan had ik nu alle LP’s van hem gehad. Indertijd, zestien jaar, werd ik ook meteen verliefd op een stem, op de woorden die deze zong in de eigen gemaakte liedjes, met in de basis alleen maar gitaarbegeleiding.
Verliefd…dat je ook meteen de neiging hebt om je een beetje mee verantwoordelijk te voelen voor die ander, deze wil verdedigen en wil beschermen. Het slaat nergens op, maar het is wel een leuk gevoel. 




zaterdag 15 maart 2025

Buurderij. Rivierenlandschap

Altijd leuk om een levendige nieuwe plek te leren kennen:  Buurderij De Lage Hof in Overasselt. Waarschijnlijk vroeger een oude boerderij, nu een mengsel van wijkcentrum, museumpje, café waar mensen met afstand van de arbeidersmarkt de tent mee runnen, huiskamer voor dementerende ouderen, vrijwiliggers-hobby-werkplaats. Ik kocht er een leuk geschilderd vogelhuisje in Mondriaankleuren. Met Social Deal een arrangement die begint met koffie en appelgebak, een aanbod in wandeltochten en daarna een lunch. Een hertenkamp gezien, op, weg naar de Maas, langs modderige sloten.

De wilgenkatjes in het beeldenparkje waren alweer bijna uitgebloeid. Alweer een poosje geleden: wandelen over een dijk met mooie wolkenpartijen en de rivier naast je.

Wel een grappig verhaal: dat neefje T midden in Korea bij een internationaal project ineens in het Nederlands zag staan: Denkend aan Holland zie ik brede rivieren, traag door oneindig laagland gaan.

vrijdag 14 maart 2025

Struiken voorkant (2)

 

En toen…waren er geen struiken meer voor. Binnen dik een uur was het gepiept. De laurierkers, de witte seringenstruik, de sierappeltjes waar ik en buurman J van genoten, behoren voor de buurvrouw niet bij de nagedachtenis aan J. Volgens haar waren het MIJN struiken en ik moest ze weghalen en anders zou ze juridische stappen ondernemen. Ze wil een hek plaatsen met palen in het cement.
Zo triest ook…hoe mensen vast kunnen houden aan hun eigen waarheid en niet kunnen openstaan voor de beleving van anderen. En daarin ook gedeelde ervaring kunnen vergeten. Want ik meen me toch écht te herinneren dat ook zij genoot van de grote geurende witte seringen…


Gelukkig krijgen alle struiken een tweede leven op het erf bij L en J. Kundigheid en kennis maken dan toch ook alles uit, want L is ook hovenier. Exact weten wáár je de wortels kunt wegsteken en hoe te snoeien, zodat alles in hun auto paste. 
Een stuk seringenstruik herplant in de voortuin. Met daarom heen allemaal stekjes seringen, kleine takjes  van ongeveer een decimeter, waar al een beetje groen blad in de knop te zien is, zó de grond in. Dit kan wellicht weer uitgroeien tot grote weelderigheid…
S’ochtends nog de laatste foto van de rode bloesem van de sierappeltjes. En dat is dan dat.


donderdag 13 maart 2025

Marianne von Werefkin (Franciscaans perspectief)


 Ik ging, net op het nippertje nog mogelijk, naar de tentoonstelling van Marianne von Werefkin (1860-1938) in De Fundatie in Zwolle. Op deze tekening zag ik ook een Kapucijn in bruine pij afgebeeld, met wat daarboven een Franciscaans klooster lijkt, in Ascona. Ter plekke googelde ik, of die daar ook stond, maar kon niks vinden.


Ik werd lyrisch toen ik in een volgende zaal ontdekte, dat zij beïnvloed is geweest door de Franciscaanse spiritualiteit! Ik voelde al iets van verwantschap: hoe zij gewone mensen een plaats geeft in een overweldigende natuur, aan beide recht doend: je ziet de mijnwerkers sjouwen, maar ook het licht om hen heen, mensen van hun werk naar huis sjokken, een voddenopraper, vissers op kleine bootjes na een storm, het moeizame lopen en peinzen…maar toch: de afbeelding suggereert óók dat zij deel zijn van een kosmisch verband. 


Op foto’s van haar was mij ook al opgevallen, hoe vanzelfsprekend aanwezig zij is tussen mensen. Van 1921 tot haar dood in 1938 woonde zij alleen in Ascona, nadat zij verlaten is door haar man, ook schilder, die een verhouding had met hun dienstmeisje waar ook een kind uit is voorgekomen. Marianne heeft het aanvankelijk voor lief genomen, deze driehoeksverhouding, en voedde het kind mee op. Het mocht niet baten, ze vertrokken tóch. 


Haar onconventionele zienswijze blijkt voor mij ook, hoe ze vrouwen en een man volstrekt gelijkwaardig met elkaar aan een borreltafel laat zitten en het portret van Alexander Sacharoff, een danser en choreograaf die zich niks aantrok van gendernormen, door ook in vrouwenkleding op te treden.
Haar zelfportret op jonge leeftijd viel mij meteen op. Wat een zelfbewuste en ook wat androgyne vrouw. Over haar kunstenaarschap zei ze, zo citeert de curator, Beatrice von Bormann, de nieuwe directeur van De Fundatie, in het introductie filmpje: ‘Ik ben man, ik ben vrouw, ik ben ik’. Waarmee ze duidelijk wilde maken dat de creatieve genius mannelijk noch vrouwelijk is.


Met Franciscaanse ogen zie ik ook ineens in haar beeldtaal een diepe verbondenheid tussen planten, bomen, bergen om haar heen en de mens die daarin een plaats vindt.


 Bij dit schilderij dacht ik aan de korenvelden van Vincent van Gogh, waarbij ook altijd geïnterpreteerd wordt, dat het koren aan de andere kant van de omheining zijn gemoedstoestand weergeeft. En hier zijn in de binnenomheining twee varkentjes aanwezig, waar iemand met een lantaarn naartoe loopt. Ik dacht: zou ze vegetariër zijn? Maar dit is waarschijnlijk een volstrekt persoonlijke associatie.


Geloof en kunst vielen voor haar bijna samen, aldus het begeleidend commentaar. Religie speelde een grote rol in haar leven in Ascona, een prachtig dorp aan het Lago Maggiore omgeven door bergen en water. In de twee schilderijen waar het thema expliciet aanwezig is, Ave Maria en Allerzielen, zie ik toch vooral hoe dit is opgenomen in dat grotere geheel van menselijke bewoning en de omringende natuur. In ‘Beweging’ de ervaring in beeldtaal dat het land, het water, de lucht en de mensen erin allemaal deel zijn van dezelfde energie. Ook wanneer ze twee vrouwen op een balkon afbeeldt, beweegt het traliewerk naar hen toe en is alles gericht naar de bloemen.


‘Zuster Maan’ en ‘Broeder Zon’, die ook ‘Heer’ is in het Zonnelied…ook deze beeldt zij af. Een stralende ochtendzon, terwijl de vissers hun bootjes naar de kant slepen.
Marianne von Werefkind was niet zomaar iemand in de stroming die het Expressionisme is gaan heten. Ze was de spil in verschillende kunstenaarsgroepen. Waar ook Kandinsky bij hoorde. Ook dit las ik pas ná het zien van dit schilderij, dat me aan hem deed denken. De kans is groot dat hij door haar beïnvloed is. Dat vibrerende licht… Al die intense kleuren in haar schilderijen, je ziet er niks van op de foto’s. 
Wat ben ik blij, toch nog gegaan te zijn, naar deze tentoonstelling. Want ik ontmoette er ergens ook een zielsverwant.