Liefde is het kernwoord. Echte liefde die blijkt uit betrokkenheid op elkaar, en in de dynamiek van vasthouden en loslaten. Eerlijkheid ook, geen fratsen, niks hooghouden over jezelf en de ander. Ik las De Nakomer in één ruk uit, ook doordat me vanaf de kaft tóch een goed einde werd beloofd voor deze disfunctionele familie. Een drieling gemaakt uit reageerbuisjes en de nakomeling, even oud als de anderen maar pas 18 jaar later uit het vat gehaald, om te gaan leven. Allemaal ontstaan in een gezin waar de moeder hun leven lang hooghoudt en pretendeert dat zij een gelukkige familie zijn, terwijl de twee broers en een zusje niks met elkaar gemeen hebben en elkaar het liefste ontwijken. De ramp, het gat wordt al meteen verteld: de vader heeft als jongeman een auto bestuurd met dodelijke gevolgen. Hijzelf kwam er ongedeerd uit, maar twee anderen gingen dood en dan was er nog een meisje dat het ook overleeft heeft, maar met flinke littekens tot in haar hals. Zij zien elkaar weer en ze krijgen een liefdesrelatie mét een zoontje, vlakbij het grote huis waar de familie woont in Brooklyn Heights, New York dus.
Er komt ook veel kunst voor in het boek. Vader wordt een verwoede verzamelaar nadat hij het eerste schilderij ziet van Twombly: een kluwen rood-oranje draden. Precies zijn eigen gemoedsgesteldheid, het brengt hem voor het eerst bij hemzelf. Hij koopt pakhuizen op, om alle kunst in op te slaan, in het toen nog verlopen havengebied in Brooklyn, op loopafstand van zijn huis en besteedt daar veel van zijn tijd. Deels waar, maar ook het huisje van zijn minnares en zoontje staat er. De jongen is wél op de hoogte van zijn andere familie, maar heeft geheimhoudingsplicht. De nakomer heeft, wanneer zij 18 wordt wel de moed en de ruimte om het hele familieverhaal te achterhalen. Zij heeft ook de drive en de wil daartoe en is ook niet beschadigd geraakt omdat zij haar vader nooit echt gekend heeft. Hij ging dood als inzittende van een vliegtuig dat op 9/11 één van de Twin Towers invloog. Nadat hij de avond ervoor aan zijn vrouw gemeld had te willen scheiden.
Zowel De Opvolging als De Nakomer gaan dus over wat een volgende generatie gaat doen met de erfenis van de ouders. Iedereen heeft te dealen met het nest waar je uit voort komt. Je weet niet of het helemaal ‘goed’ gaat komen met De Librije, want het is ook een last omdat het alleen maar minder kan worden, de absolute top is al bereikt. Maar de Librije ís Jonnie en Thérèse samen, de ene kan niet zonder de andere, samen hebben ze perfectie bereikt. Misschien zou het realistischer zijn, om gewoon te zeggen dat de Librije wél stopt met bestaan, als zij het niet meer doen. Hét recept van geluk; loslaten en opnieuw beginnen.