Het is Zondag, mijn mijmerdag, en dit is een ander liedje van Bob Dylan dat ook door gospelkoren gezongen wordt. Omdat de tekst zo gelaagd is. Het kan over spirituele bevrijding gaan, maar ook konkreet dat een man het zingt in de gevangenis. Ik dacht ook ineens aan de grot van Plato: je ziet schaduwen op de wanden van een donkere grot door een lichtstraal van buiten. Het was het begin van de filosofie: wie ben ik, wat is de werkelijkheid? Ook zag ik door mijn verblijven in New York de alledaagse werkelijkheid van Bob Dylan. In New York zijn het de coördinaten van de stad : West en East, waarschijnlijk gebruik je deze woorden bijna elke dag, om aan te geven waar je bent: The Upper West Side, The Lower East: dan weet je bv dat je respectievelijk in het allerrijkste gedeelte van NY bent, of in het van oorsprong allerarmste gedeelte, aan de East River. Als Bob Dylan dus zijn leven ziet van The West, dan is dat ook vanuit zijn toenmalige, eerste woonplek, Greenwich Village.
Hier zingt hij het lied met zoveel bekende artiesten; ik zie o.a. Joni Mitchell, Neil Diamond, Van Morrison, Eric Clapton, Ringo Starr, Ronnie Wood, Neil Young…een tijdloos lied, dat door meerdere muziekgenres heengaat.
Dit was hij in 1961… zó jong…net gearriveerd in NYC.
Er is nu weer een nieuwe bioscoopfilm, uitgekomen in Dec 2024, over zijn leven, dat kennelijk toch ook in een mysterie gehuld blijft, gezien de titel: A Complete Unknown.
Er blijken meer dan dertig films te zijn over Bob Dylan en zijn carrière. Zelf ken ik I Am Not There uit 2007, waar zes verschillende acteurs, waaronder ook Cate Blanchett, een deelaspect van hem spelen, waarmee weer aangegeven is, hoe veelzijdig hij is. Van protestzanger heeft hij op later leeftijd een bekering naar het Christendom gehad, die hij daarna ook weer enigszins gerelativeerd heeft.
Hij won de Nobelprijs voor literatuur, wat niet door iedereen van harte gedragen werd.
In deze uitvoering, komt de kracht van zijn beeldspraak en taal binnen. Zó hart versterkend, met het Tokyo Philharmonic Orchestra, dit lied, dat in deze tijden weer helemaal actueel is.