zaterdag 11 augustus 2012

Cadeautje

'Waar is je cadeautje? vraagt zuster C. terwijl ik met mijn mond bij de kraan in het bijkeukentje wat water naar binnen lurk. Huuh?, hé, een cadeautje, had ik een cadeautje mee moeten nemen? Het is vandaag de feestdag van Clara van Assisi en gisterenavond was er de transitusviering: waar haar sterven herdacht wordt. In het christelijke geloof, maar het boeddhisme heeft het ook zo, geloof je dan dat je ziel een overgang, een 'transitus' maakt van het ene soort van leven naar een ander.

- Cadeautje?! dat ik hier ben, dat is het cadeautje, dat is toch wel genoeg?
- Nou, nou, wat een eigenwaan!
- Zo is het toch? Ik ben jouw cadeautje, jij bent mijn cadeautje, we zijn elkaars cadeautje, we zijn aan elkaar gegeven!
Hoor je dat, zegt zuster C. tegen zuster H. die ook het bijkeukentje in komt, jij bent mijn cadeautje! Nou even serieus: jij krijgt zo meteen een cadeautje! Stel je er niet teveel bij voor, het is maar iets kleins, zoals dat past bij de clarissen, een echt clarissencadeautje!

Terwijl ik de afwas deed kwam M. die nu abdis is,  inderdaad met een cadeautje aanzetten. Nou! zei ik, ik dacht dat het een grapje was, maar nu krijg ik echt een cadeautje! Ja ik geef het nu, want morgen bij de koffie vergeet ik het misschien. Aaah... het bleek een notitieboekje te zijn, a, la Moleskine en de kaft is een zelfgemaakte collage van allemaal grappige tekeningetjes van clarissen-nonnetjes:  in de keuken, aan het eten, in de tuin, aan het zingen, aan het schrijven, aan het bidden. Rondom Franciscus heeft deze tekenaar zich ook uitgeleefd, ik heb het Zonnelied met alle scenes daarover als poster tegen mijn slaapkamer deur, aan de buitenkant, hangen. Een beetje Sempé-achtige sfeer.

Ja, ik ben weer terug, en dit feest van Clara en de vraag of ik mee danste gisteren voor de Ubi-Caritas-et-Amor-Deus-Ibi-Est dans, die ik op de mail las, besloot me om me van Kassel los te rukken. Het leven bevat veel cadeautjes en dit Clara-feest had ik nog nooit meegemaakt, want ik ben dan altijd op vakantie. Het was heel mooi en intens, gisterenavond. Vanochtend bij de koffie feliciteerde men elkaar. Ja, jij ook gefeliciteerd, dan met Clara, reageerde ik terug. Elke felicitatie is een kadootje, elke dag is een cadeautje, hoe feestelijk kun je het jezelf nog maken? Want ik denk erover om mezelf de aankomende laatste week van mijn vakantie, nog eens flink te trakteren: een week naar Venetië... dat is best wel een groot cadeautje.