donderdag 13 februari 2014

Diepteboring

Het houdt me wel bezig: iemand zei onlangs tegen me, dat ze het helemaal niet erg vond om af en toe een rouwperiode te hebben. Want al rouwend is het leven er in alle puurheid, je kunt je niet verstoppen, alle oppervlakkige lagen worden van je afgepeld. Zeg ik nu in mijn eigen woorden. Bovendien kun je niet anders; er is niks te controleren, het gebeurt aan je, je wordt erin geworpen, en dat heeft ook wel wat.

Ik reageerde met: Nou, nee, ik vind rouw verschrikkelijk. Al dat verdriet en die pijn, die je niet in de hand hebt, die onverwacht in vlagen komt. Nou ja; wel mooi is om dan te ervaren dat er ook altijd iets anders is. Desondanks kun je dan ook wel doorgaan en soms daar tussen door gewoon blij zijn, enzo. Ja, dat blijft wel bijzonder: alles is er in lagen. Maar dat ervaar je ook als je mediteert: en dat is een aangename bezigheid, die je zelf kunt kiezen om te gaan doen. Dus rouw kan voor mij de deur uit.

Ik vind het een vrucht van ouder worden, dat je steeds meer die gelaagdheid in het leven ervaart. De lagen zijn als aardlagen: aanslibsels, grondsoorten, fossielen die in de loop van de tijd in je ervaring zijn neergedaald, laagje voor laagje. Maar er lijkt ook iets anders te onstaan dan een dwarsdoorsnede, waar je al die laagjes zou kunnen bekijken. Er is ook iets mogelijk van elke keer een diepteboring. Alsof je in één enkel moment, kort en strak al die lagen tegelijkertijd kunt ervaren.

Vreugde en verdriet. Een wond die schrijnt en een gave huid die straalt. Balsem op de ziel en bijtende balsemico-azijn in één. Zout en zuur en zoet.... allemaal tegelijkertijd. De lagen hoeven niet meer te strijden met elkaar. Een boventoon is niet nodig meer: langzaam begin je de mogelijkheid te ervaren van een harmonie. Of een symphonie van kleur en geur en smaak tegelijk.

Die diepteboring, die is er voor mij als ik mediteer. In de stilte boort het hele leven een bron in je aan, zoekt het naar licht en ruimte. Ja, ik geloof wel, dat dit ook gebeurt in een rouwperiode. Maar het is zoveel zachter en milder als je het ervaart in meditatie.