woensdag 27 mei 2015

Kookproject

Vandaag gaat er in het Wijkcentrum iets nieuws gebeuren: 4 jongeren zijn op dit moment bezig om een maaltijd te bereiden in een ander Wijkcentrum hier niet ver vandaan, alwaar een professionele keuken is. Die maaltijd wordt hier naar toe vervoerd, de jongeren, de kok en de 'oudere jongere' die het begeleidt komen dan ook hier naar toe. Dan wordt de maaltijd hier verorberd met 10 ouderen.

Leuk project toch ? Jongeren leren koken, ouderen en jongeren in de wijk elkaar laten leren kennen, een vrijwillige professionele kok, die wel zin had om weer eens in een goede keuken te koken, een 'oudere jongere' die door haar gecoacht wordt en ervan droomt dat er een betaalde baan komt, waarin ze elke dag met jongeren kookt en dat ergens samen opeet in het gehele stadsgedeelte...

We zullen zien hoe deze allereerste pilot loopt. Dat het zover gekomen is, had wel al wat voeten in de aarde. Er was nog geen kookinventaris in deze nieuwe keuken, dus de kok brengt uit haar goede hart haar eigen inventaris mee. Ondertussen moest de keuken wel officieel gehuurd worden en moest er geld vrij komen vanuit de wijkmanager: heb ik geregeld.Hoe welkom ze zijn in het andere wijkcentrum bij mijn collega-beheerders, is ook maar afwachten. Wat de jongeren kunnen, is ook maar de vraag.

Maar straks moet er dus een driegangen-maaltijd tevoorschijn komen, vervoerd in de auto van de schoonmoeder van de 'ouder jongere'. Vrijwilliger T. haalt nu bij haar thuis schaaltjes voor het toetje. Uit haar goede hart heeft ze ook borden uit haar servies gehaald en een hele bestekdoos. Straks zitten we er met zeventien. De ouderen leggen 7 euro in, de jongeren en de anderen betalen niks. Ik leg ook 7 euro in. Alles is voorgeschoten uit mijn zak.

'Ach, er is nog tijd zat, het is pas kwart voor vier', zegt vrijwilliger J. We hebben net een lange tafel gemaakt zodat we allemaal naar elkaar toe kunnen zitten. Wit papier erop, die J. nu even niet kan vinden. Maar even wachten tot vrijwilliger T. terug is. Er hangt een sfeertje van blijde verwachting. Als het leuk is en het gaat door, dan gaan we eens leuk serviesgoed halen bij de Kringloopwinkel.