vrijdag 19 augustus 2016

1 G

He, wat jammer nou, ik blijf een internet-dummie. Er was een aanbod op mijn mobieltje dat je voor 10 euro, een maand lang in Nederland kon internetten, met 1 G vermogen. Gratis internetten, zonder afhankelijk te zijn van wifi: ik zag het helemaal voor me: Dan kon ik 's avonds in de tuin naar Zomergasten kijken, en dan beginnen bij Uitzending Gemist, met Hedy d'Ancona, die vorige week te zien was. Zomergasten blijft daar één week lang op te zien.

Dus ik naar de winkel om het te laten activeren. Het jonge meisje (natuurlijk) was welwillend om het te doen, maar ze zei erbij: U moet het ook zelf kunnen, hoor. Kijk, je typt 4000 in, en daarna 1G. Dat laatste had ik dus gemist, want 4000 had ik al een keertje ingetypt en toen gebeurde er niks.Wat is 1 G eigenlijk? vroeg ik haar.

1 G is .... ik ben het alweer kwijt, zoveel MB, ik geloof duizend, meldde ze. Ik zei dat me dat niks zei. Maar ik zat nu een maand onbeperkt op internet, toch? Nou, voor 1 G en dat is best veel: whatappen en berichtjes bekijken en surfen: dan kwam je een heel eind met 1 G, zei ze. En een film bekijken, dan? vroeg ik haar. Ze lachte een beetje en zei: ik dénk het niet! Een hele film streamen haal je niet.
Streamen? reageerde ik, maar ik wil het niet downloaden hoor, alleen maar kijken! Live-kijken dat is streamen, zei ze.

O. Dus nu heb ik een kat in de zak gekocht. Ik kan er helemaal geen tv-programma's mee bekijken en thuis eens rustig kijken welke muziek ik zou willen downloaden en het dan vervolgens doen. Ik kan er eigenlijk nauwelijks wat mee, want what-appen en dergelijke, dat doe ik heel weinig. Het maakt wel hebberig, dat wel: Want wat ik nu niet kan en dacht een maand te kunnen: gewoon op internet met Sammie, daarvan heb ik de neiging om dat nu alsnog te gaan aanschaffen.