donderdag 25 augustus 2016

Over dit blog

Ik had het nog niet meegemaakt: dat dit blog een eigen leven gaat leiden. In de meest letterlijke zin: los van je iets veroorzaakt wat je niet wilt. Dit blog is in feite een persoonlijke ruimte die ik deel met mensen die ik ken en niet ken. Je leest een strikt persoonlijk perspectief.  Er kunnen dingen in staan die je aanspreken of niet: de andere leest het in de eigen privéruimte, verstouwt het, herkauwt het, slikt het door, vergeet het.

Zoiets als het kroketje dat ik nou net getrakteerd krijg: lekker of niet. Ik weet dat het niet altijd zo onschuldig is. Er zijn bloggers in andere landen opgepakt voor wat zij schreven. Wanneer ik nu heel veel termen zou bezigen die met een oproep tot terreur te maken hebben, of zwaar discriminerende woorden zou uitslaan, dan kan de computer dat ook traceren en kan het blog verwijderd worden.

Maar nu. Kan iemand het me kwalijk nemen, iets te vernemen door het blog dat zij zelf niet uit mijn eigen mond gehoord heeft en dat vervolgens 'ongepast 'vinden? Naar mijn idee kan dit niet. Zo kan ik het een ander ook niet kwalijk nemen als deze iets wat ik schrijf, helemaal niks vind. Zoals een boekrecensie: dan lees je iets wat die ander eraan beleefd heeft en het is goed mogelijk dat degene dan zelfs dingen voor zich ziet, die de schrijver zo nog niet bedacht heeft.

Maar een boek is literatuur, een fictionele werkelijkheid. Terwijl dit blog wel bericht over echte dingen en mensen, soms, die zich in mijn werkelijkheid afspelen. Wanneer ik in dit blog echte foto's zou plaatsen van mensen, dan vind ik wel dat de desbetreffende zouden kunnen vragen dat niet te doen. Zo heb ik een keer een blog op verzoek van Zusje verwijderd omdat plaatjesplakster L. een plaatje had geplakt van de echte persoon, die Zusje via internet zou kunnen vinden en die dan vervolgens het blogje zou kunnen lezen.

Maar verder? Dit blog kan nooit de boodschapper of aankondiger zijn van iets,  zonder dat ik daar in het echt niet al naar gehandeld heb. Dit blog kan uit zichzelf geen werkelijkheid stichten. Het kan zijn dat de info in  het blog sneller gaat, dan de infostroom in de werkelijkheid waarin het is gebeurd... Dat is mij nu overkomen.  Dat is jammer en spijtig, maar maakt, wat ik doe: Hier een blog schrijven over dingen die mij bezig houden, niet ongepast.