donderdag 16 maart 2023

Na de verkiezingen

Na de hectiek van de verkiezingsuitslag val ik vanochtend in dit lied. Je hoeft de woorden niet te begrijpen om toch verplaatst te worden naar een regio in je, waar er plaats is voor ruimte, diepte en vreugde. Maar de vertaling van deze Zweedse compositie is erbij geleverd en voldoet ten zeerste aan de verwachting.

Ik vind de uitslag toch ook optimistisch stemmend. Vier jaar geleden was iedereen bang dat Nederland ondergedompeld zou worden in extreem rechts populisme. Maar nu heeft er een partij gewonnen met een keihard werkende frontvrouw, die stelselmatig door de camera’s heen in de Tweede Kamer al die ambtelijke en technische taal blééf vertalen ‘voor de mensen die nu zitten te kijken’. Er spreekt door de hoge opkomst, ook vertrouwen uit in het democratische stelsel. De ‘wil van het volk’ zegt: Het moet anders. Nee, ik heb niet op BBB gestemd, maar begrijp het wel heel goed. 

Gisterenochtend was er nog een laagje sneeuw, die met stormachtige vlagen , hard tikkende hagel en zelfs een bliksemflits in de nacht gevallen was. En er was zon. Voor het eerst met koffie en een ontbijtbordje buiten. Zoveel vogels blijven de lente aankondigen. Tegelijk het geluid van smeltende sneeuw die van de takken drupt. Weer de sporen van Vos. Indirect te zien; er is leven  rondom mijn huisje. Al zullen de komende dagen weer vol zijn met politieke duidingen omtrent de verkiezingsuitslag, er is duidelijk commentaar geleverd op de gevestigde orde. Er is beweging. Dat geeft vertrouwen.