vrijdag 19 juli 2013

10.000 reasons

Het leven van Stoner (zie vorig blogje) is voorbij, uit, over. Het boek is dus gelezen. Ja, het was mooi. Ook een ode aan de kracht van taal, de woorden die de dragers zijn van de presentie van een levende geest, ergens , altijd, in heden of verleden. Stoner ontvangt, tegen het einde van zijn leven, een boek. Van een oud-studente, die zijn eerste en enige werkelijke geliefde zal blijken in zijn leven. Ze hebben ooit welbewust afscheid van elkaar genomen: hun relatie was clandestien, stond op het punt een schandaal te worden in de universitaire gemeenschap waar ze beiden toe behoorden en ze wisten dat een voortzetting van de relatie, in welke vorm dan ook, het verlies zou betekenen van het eigenste zelf, van elk.

Nu is ze schrijfster geworden, wat ze in  potentie ook altijd al was, en het boek is opgedragen aan W.S.: William Stoner dus. Er volgt dan een stukje, dat ik misschien het mooiste en ontroerendste vond, van wat ik gelezen heb. Of misschien wel, gewoon, het meest wáár, voor mij: The stuff where dreams are made of, en niet alleen maar de dromen. Stoner mijmert over het heftige gevoel van passie: hoe met het lezen van haar boek, het lijkt alsof ze beide weer in éen kamer zijn, vlakbij elkaar. Die passie is echter helemaal niet gebonden aan haar alleen: het is er altijd en overal, en iets waar je nooit te oud voor bent:

He had, in odd ways, given it to every moment in his life, and had perhaps given it most fully when he was unaware of his giving. It was a passion neither of the mind nor of the flesh; rather it was a force that comprehended them both, as if they where but the matter of love, it's specific substance. To a woman or to a poem, it said simply: Look! I am alive.

Ik had het boek uit en luisterde met Sammie, een liedje, één liedje maar, terwijl de zon, een rode bol, de baai deed spiegelen in zoveel kleuren avondrood, roze, blauw. Een worshipliedje van Matt Redman: '10.000 Reasons'. En ik dacht: in dit liedje komt het woord God voor en zelfs een keertje Jezus, maar het gaat over exact dezelfde passie: Bless the lord, o my soul... 10.000 reasons for my heart to find.