maandag 23 november 2015

Station Arnhem Centraal

Zomaar wat indrukken van het afgelopen weekend: het nieuw station van Arnhem. Weer even ervaren wat mooie architectuur met je kan doen. Jaar in jaar uit die verbouwing. Een waar tochtig doolhof met elke keer weer ergens anders schuttingen en koude doorgangen. De laatste jaren af en toe een puzzelstukje van wat je in volle glorie nog niet  zag: Hm, toegegeven, best aardig. Maar wie wil er nou zoveel geld besteden aan een station? En al diezelfde treinreizigers die zich daardoorheen moesten worstelen, wat koop je voor die ellende, 18 jaar lang, jaar in, jaar uit?

Ik herinner me enge trappen, de enige die je op kon,  met gaten ijzeren treden en helemaal open, ik had geen hoogtevrees, maar daar gebeurde het me wel. Ik herinner me zwervers die in hun auto's voor het station bivakkeerden. Dat je er 's avonds slaperige en ongewassen mensen  in en uit zag gaan, de ruiten beplakt met krantenpapier. Er werd daar flink gedeald, met het station als toegangspoort en aanleveringspunt.  Ik herinner me dat je bijna overreden werd, voordat je er vanuit de stad aankwam: wegen die zich onlogisch naar die bouwput kronkelden. Enzovoort.

Maar nu geloof ik, dat het toch best de moeite waard kan zijn om alleen maar aan de toekomst te denken: aan die droom hoe je wilt dat het zal worden en zal zijn. Want nu ligt daar een soort verlichte, golvende schelp, die aanvoelt als de baarmoeder van de stad: ergens waar je naar toe kunt gaan en vanwaaruit je allerlei delen van het land en Europa kan bereizen. Een schelp van verwachting, van  nog ongekende hoop en avonturen.

Waar je boven en onder kan lopen, waar je anderen kunt zien in een soort van glanzend klavervlier-blad, waar iedereen loopt  met  'een valies vol dromen'. Dit maakt blij, zeker natuurlijk met zulke berichten van ergens anders, dat er rondom de kerstboom van Brussel alleen maar jeeps waren en dat ook Sinterklaas in Nederland nog nooit zo treurig was aangekomen.

Goh, ik wilde over een aantal indrukken bloggen. Maar het blijft bij dit ene station. Dat je door de dode materie heen kunt kijken, door alle tegenslag en mislukking heen: want het kan wel: dat er uiteindelijk iets moois uit voortkomt.