woensdag 7 juli 2021

Was het de boommarter?

Wanneer ik ’s ochtends opsta, is het eerste wat ik doe, de deur van mijn huisje openmaken, naar buiten stappen en het bos tot mij nemen. Het is meestal ook het laatste wat ik doe, voordat ik ga slapen: dat donkere bos inkijken en kijken of er een sterrenhemel is. Als dat niet zo is, dan doe ik de deur weer dicht en anders ga ik toch even het tuintje in en naast het huisje staan. Gewoon maar kijken.

Dan loop ik ‘s ochtends naar mijn moestuinbakken: ik wil de groei volgen, om oogst gaat het me niet zozeer, hoewel het wel leuk is om nu steeds verse bladgroenten te kunnen plukken voor mijn avondmaaltijd. Gisteren was er vroeger in de ochtend een gigantische hoosbui; het donderde en de regen raasde als een grijs ratelend scherm: je zag niks meer.

Toen bleken alle stelen van de zonnebloemen plat naar de aarde geslagen te zijn, een bloem is er nog niet, en die heb ik gedurende de dag met touwtjes opgebonden tegen takken. Één tomatenplant was geheel geknakt en gebroken. Misschien heb ik gisteren niet naar de courgetteplant gekeken, die nog geen bloemen had, maar vandaag zijn er ineens wel vijf bloemknoppen.

Maar wat er écht ook nog aan de hand was, was dat twee potten met tijm en hysop (ik ken het kruid niet, maar het rook zo lekker en het kan overal in) die ik zaterdag op de Apeldoornse markt had gekocht en in goede aarde had verplant, beide omgevallen waren en de planten verspreid van elkaar op de grond lagen. Wat nu dan? Zou een wild zwijn of de vos zich erop hebben gestort? Bij nadere inspectie zag ik ineens dat één van de zware moestuinbakken ook verschoven was, en een grotere pot ook. 

Als een soort van Sherlock Holmes die naar sporen op zoek is, denk ik nu dat er een beest vanuit de tuin tegen de moestuinbak gestoten is, want ook de laurierkers die ervoor groeit is wat geplet. Ik denk dat deze nu een doorgang heeft gevonden via de twee kruidenpotten en enigszins gedesoriënteerd ofzo, ook die grotere pot een duw heeft gegeven. Zou het de boommarter zijn, wier voetstappen dwars door mijn tuintje hebben gelopen volgens het bericht, in de dikke sneeuw, die ik hier zelf nog niet heb meegemaakt?

Moestuin-tuinieren in het bos, zou die actie van vannacht eenmalig zijn of kan ik nog van alles verwachten? De eerste anekdote hieromtrent was dat herten alle plantjes in de nieuwe bloembakken bij de receptie hadden opgegeten. Reden voor mij om aanvankelijk geheel af te zien van allerlei tierelantijnen en tuininrichting: ik woon in een bos, klaar uit. Toen kreeg ik toch wel zin in enkele eenjarige kleurige bloemetjes. Die heb ik hoger op een tafel gezet, tegen mijn huisje aan, indachtig dat herten vast niet snel aan die dis zullen aanschuiven. 

Ik vond nog een grappig filmpje: van Ylvis, dat blijken twee broers uit Noorwegen, die aan comedy doen en talkshowhost waren op de tv; The Fox, what does the fox say? Inderdaad ja, de vos loopt zwijgend rond, ik heb nog geen geluid uit haar gehoord. ‘Die eet geen groenten en andijvie', zei I. met enige stelligheid toen  ik mij afvroeg of dat wel zo’n goed idee was; andijvie en andere dingen in de grond planten. Ik zal het allemaal meemaken.