dinsdag 31 augustus 2021

Tegen vaccinatie-weigeraars

Ondertussen ken ik mensen die mensen kennen die zich niet willen laten vaccineren. En dan niet van verre, maar in de eigenste naaste vriendenkring. Wat wil ik hier over zeggen? Die ene zin die ik hoorde uit de gezamenlijke analyse: ‘Ze zijn van de andere kant ook steeds met het spirituele bezig’. Juist, ja: het zijn mensen die hun geest laten zweven, de verrukking kennen van het je opgenomen voelen door een groter geheel, een onbekende factor; dat ‘spirituele’, en zich dan vervolgens toch enigszins superieur achten aan het ‘klootjesvolk’, dat zich blind in de tredmolen blijft bewegen van de materie, het geld, de ordinaire verlangens.

Wie aan spiritualiteit doet, richt zich naar het hogere, het ongrijpbare, het mysterie. Ja, ik weet het uit ervaring: in die ervaring zit ook iets van overgave: dat je jouw eigen controle op het leven wil loslaten, dat je denkt: het is wat het is, het is goed zo. Ik vrees dat hier de bron zit bij die spirituele virus-ontkenners en anders de vaccinatie-weigeraars. Plus een dosis complotdenken: ‘spiritualiteit’ lijkt ook de ogen te openen voor het slechte in mensen, de machinaties waarin ze zitten en waartoe ze verleid worden: de politieke machten, het bankwezen, het zoeken naar de verheerlijking van het eigen ego, het gewin, de roes van de lusten… enzovoort.

Máár: de ervaring dat cijfers en materie niet de dienst uit hoeven maken, dat mensen tot veel in staat zijn dat hen doet uitstijgen boven het eigen ego, brengt je tegelijk ook naar de oneindige mogelijkheden van de mens. En die uit zich ook in de wetenschap. Er is een pandemie die een dodelijke afloop kan hebben, bosjes mensen zijn gevallen, in het hart van New York, de westerse stad van de nieuwe wereld, lagen de lijken naast elkaar om in geulen begraven te worden.

Er zijn in relatief korte tijd vaccins ontwikkeld: Ja, we weten nog niet wat ze allemaal doen op de langere termijn en je kunt zelfs een complot vermoeden waar het grote geld in de vorm van farmaceutische bedrijven weer een mogelijkheid hebben gevonden om de poen binnen te halen. En wie weet is dit gedeeltelijk óók waar. Maar een ander ding is ook zeer zeker: alleen door deze vaccins is het mogelijk geworden dat gedeelten van de wereld uit hun lockdown komen, alleen deze vaccins maken de kans op dodelijke afloop kleiner en het remt de ontwikkeling van nieuwe, nog besmettelijker varianten.

Alleen daarom zou een ieder die het geluk heeft om een vaccinatie te krijgen, dit met beide handen moeten aangrijpen. Je zou niet mee willen profiteren en parasiteren op alle anderen, die ‘het risico’ van het vaccin in hun lichaam toelaten. Wie werkelijk iets met spiritualiteit heeft, vermoedt ook iets van het altruïsme waar een mens toe in staat is, ten bate van het grotere geheel. Doe het daarom. Geef je eigen ego op, laat het varen. In alle spiritualiteit zit ook de kiem tot fanatisme. Kies dan voor het fanatisme dat zoveel mogelijk mensen zich weer kunnen bewegen in relatieve vrijheid, aan het leven deel kunnen nemen. Kies voor het hier-en-nu. Voor elk ander voor wie je door een vaccinatie het risico iets kleiner maakt tegen besmetting. Kies voor de vrijheid van iedereen en niet die van jezelf en het eigen kleine ik. Want binnen ‘spiritualiteit’ is er ook nog een andere basis-notie: we zijn allemaal onderling verbonden met elkaar. En afhankelijk van elkaar. Van elkaar.