vrijdag 3 september 2021

ABBA

In de krant een klein berichtje dat ABBA een nieuw album gaat uitbrengen dat op 5 november uitkomt en dat twee liedjes al op YouTube zijn. Ik ga meteen kijken. Ik zie en luister eerst: I still have faith in you en ik zie mezelf glimlachen en daar écht vrolijk van worden. De tekst spreekt voor zichzelf: dit gaat over wie ze nu zijn, 40 jaar later. Het filmpje is aanvankelijk verwarrend: want je ziet ze nog heel jong zingen, hun jonge uiterlijk, maar iets in de beweging is wel wat strammer. 

Het blijken hun jongere avatars te zijn. Alles via de nieuwe digitale technieken van de motion capture. Het is dezelfde wijze waarop in de films van Tolkien, The Lord of the Rings, het monster Gollum tot leven is gebracht door de acteur Andy Serkis. Onder en achter de verschijning zingt en beweegt de echte ABBA. Er is een heel concert zo opgenomen dat met name door de lichteffecten en het lichtspel een werkelijke concertervaring geven, zeggen ze.

Het is aanstekelijk om Björn en Benny in interviews erover te horen: hoe luchthartig de hele band elkaar weer in de studio trof, nadat ze een paar liedjes gemaakt hadden. Laten we maar zien, waarom niet? Je ziet twee oude grijze dames zingen bij de piano. En toen klonk het precies als vroeger, de dames zingen slechts beide een octaaf, of hoe heet dat? , lager. Maar de ontmoeting van de beide stemmen gaf weer exact dezelfde ABBA-sound. Het geluk dat ze werkelijk na al die jaren vrienden hebben kunnen blijven en dat ABBA dus gewoon nog bestaat, alsof er geen tijd overheen is gegaan.

‘Verrijzenis’ door de nieuwe techniek. En de mind-set van die vier: ooit twee echtparen, nu vier vrienden. Dat gun je iedereen. En dat die gerijpte ervaring ook te horen is in twee spiksplinternieuwe liedjes, de andere heet Don’t shut me down, héél leuk. Het nieuwe album heet Voyage en dat is dus gewoon de opvolger van hun laatste album van 40 jaar geleden: The Visitors, qua naamgeving is dat ook een fraaie tijdsboog, merkte een interviewer al op. Die ABBA-sound die de hele wereld aanspreekt, een pandemie van vrolijkheid.