woensdag 28 september 2022

Droom over New York en octopussen


Ik word wakker uit een droom, zó levendig, het is alsof ik het net allemaal zo heb meegemaakt. Ik droomde dat ik met mijn moeder voor vier nachten naar een cruiseschip ging, net buiten de haven van New York. In de nacht kon je in de verte het Vrijheidsbeeld zien oplichten. De attractie was, dat je boven op het dek ook walvissen en grote octopussen kon bekijken. De autorit erheen besloeg ook bijna een dag en zou gaan door ook droge gebieden, zoals ik gezien heb in New Mexico, waar de reuzencactussen groeien. Tevoren ook nog een gesprekje met mijn vader. Ik vroeg hem waarom hij niet mee wilde, hij zei dat zonnen en zwemmen niks voor hem waren en moeder en ik daar juist zo van konden genieten.

Toen was ik aan boord van het schip, moeder was in de droom verdwenen. Ik ontmoette er een vrouw, die leek op Georgina Verbaan. Ik denk doordat zij een tv-programma had, waar zij op zoek ging naar leven buiten de aarde. Zij werkte op het schip en vertelde dat zij oog in oog had gestaan met een reuzenoctopus, misschien zelfs even door haar was opgeslokt en toen weer aan dek was gezet, maar dat wist ze niet meer precies. Ze nam me mee naar het bovendek waar het allemaal gebeurd was. Daar was een reuzengolf, een muur van water, die net niet over de railing kwam. Ze vertelde dat het toen ook zo was en dat er een reuzententakel uit de golf kwam en die had haar opgepakt.


Sindsdien was ze ook kunstenaar geworden en ze nam mij mee naar ruimtes eronder, waar zij met grote zwarte tekeningen en zwarte installaties haar ervaring, die haar wezenlijk had geraakt, trachtte te verbeelden. Einde droom. Ik ga er maar geen verklaringen voor zoeken, maar zie wel elementen uit mijn leven, die hier aan bij hebben gedragen. Zoals bovenstaande tekeningen en installaties uit de Biënnale.

Het motief van de octopus gaat met mij mee sinds de aankoop van een netsuke op 8 July , zie eerder in dit blog en op het eerste plaatje, en ook op de Biënnale kwam dit motief voor; het samengaan van mens en dier, dat wij ook een levend organisme zijn, tezamen met al het ons omringende leven, onderling afhankelijk van elkaar.