zaterdag 22 juli 2023

NY en Tony Bennett & Lady Gaga

Ik heb wel een beetje (veel) heimwee naar New York. Werkelijkheden mengen zich en daar zit NY telkens bij in. Ik ben bij de intocht van de Vierdaagse en zie de Pride-mars in NY, ik bekijk de foto’s weer en denk daarbij: Elk bord zou ook passen in een klimaat-mars. Is dat geen idee voor Extinction Rebellion, naast  ‘op de snelweg zitten?’. Een landelijke mars…Maar wellicht is het bewustzijn van de urgentie nog niet zo groot om 600.000 mensen op de been te krijgen… al stond afgelopen week de wereld op zeven plekken ‘in brand’.

Tony Bennett is gisteren overleden. Een New Yorker in hart en nieren, opgegroeid in Queens met een Italiaanse oorsprong. Hij had een speciale vriendschap met Lady Gaga. In dit filmpje uit 2014 vertellen ze daarover.Op een bankje in Central Park, naar hem vernoemd, zijn nu bloemen gelegd. Ik geloof dat ik op dat bankje gezeten heb. Door heel NY zijn heel veel bankjes  met namen en lieve gedachten, door geliefden en familie daar in gegraveerd. Het geeft een soort van doorlopende bezieling. Een lint van menselijkheid door de parken en plantsoenen heen. Ik denk nu aan het liedje: Tie a yellow ribbon round the old oak tree.

Het blijkt dat Tony Bennett de laatste jaren van zijn leven Alzheimer had. Lady Gaga heeft tot de laatste momenten met hem gezongen en nog een plaat opgenomen. Dit was het laatste concert in 2021 dat ze samen gaven in Radio City Hall en dat geeft voldoening dat ik nu weet waar dat is. Lady Gaga vertelt hier hoe spannend het was: zou Tony Bennett, die haar wellicht niet eens meer herkende, wel ‘aan’ gaan, als hij de muziek en het publiek zou horen en zien? En dat gebeurde. Wat wonderlijk toch, dat het hele geheugen verdwijnt in de mist, namen, personen, gebeurtenissen. Maar dat dit talent, die gave, die niks met de ratio te maken heeft en uit creativiteit opborrelt, dan ineens weer kan ontspringen. En dan zingen ze samen: een heel concert vol.
Dat maakt NY tot wat het is: die mensen. Van over de hele wereld daar ooit gearriveerd. Velen uit familie’s die in armoede leefden en een weg naar rijkdom en roem hebben afgelegd. Met zoveel talent. Of zonder talent, dat kan ook. Maar allemaal levend in the City that never sleeps.