donderdag 9 november 2023

Fix You

Wakker worden met de stem van Amanda Gorman die gepassioneerd bovenstaande woorden uitspreekt. Ik hoop werkelijk dat zij een van de eersten wordt van een lange rij van artiesten die hun creatieve vermogen aanspreken om de wereld van de politiek en de straatdemonstraties én met name de partijen te overstijgen.

Deze vind ik ook mooi, van Patti 
Smith vanuit Greenwich Village, van oudsher de creatieve buurt van New York. Bob Dylan trad daar voor het eerst op en schreef er zijn protestsongs. De combinatie met de Soefidansers uit de mystieke traditie van de Islam spreekt mij aan. De beweging om rondtollend om je eigen as uit te komen bij je hart en zo de wereld ervaren in een dansende omhelzing.

En dan is er nog Ellen die de afgelopen maand al zeven stripjes plaatste van niet gewelddadige acties die Palestijnen hebben ondernomen om hun tij te keren en letterlijk voet aan wal te krijgen bij Israël. Allemaal dingen die ik niet wist en om maar weer te weten hoezeer jouw blik op de wereld geregeerd wordt door het nieuws dat naar je toe komt. Elk verhaal raakt en plaatst de verklaring van Hamas ook in een context. Zij zeggen dat de wereld was ingeslapen en alleen geweld de weg was om deze wakker te schudden. Ooit heeft de Westerse politiek besloten om Hamas een terroristische organisatie te noemen, maar wie durft te zeggen dat wanhoop en absolute onmacht uiteindelijk, als vreedzame pogingen allemaal neergeslagen worden, tot geweld moét leiden? 

Ook in Israël zelf blijken kritische Joden de mond te worden gesnoerd. In feite is daar een brainwashing aan de gang geweest, die lijkt op de schijnwerkelijkheid die Poetin zijn burgers voorschotelt. Alleen is deze vervlochten met de de identiteit van Joods zijn. Een volk dat altijd vervolgd is, met de Holocaust als uiterste hel. Elke nieuwe generatie hoort weer de verhalen over ouders, grootouders die van de aardbodem zijn verdwenen. En er zijn wereldwijd maar rondom de 15 miljoen Joden, hoe makkelijk voorstelbaar dat je die uitroeit, zoals in opperste cynisme Hitler ook heeft bedacht…

Dit lied, een klassieker van Coldplay, maar hier gezongen met Billie Eilish en haar broer Finneas in New York bij Global Citizen Live, om aandacht te vragen voor de klimaatcrisis; dit lied zou een goed anthem kunnen zijn voor Israël en Palestina. Of eerder voor de internationale gemeenschap nú: FIX it.