vrijdag 24 november 2023

The Times They are A-Changing

Terwijl in Nederland het hele land in shock is over de overwinning van extreem-rechts; verbijstering, angst, onrust én blijdschap, vierde men in Amerika Thanksgiving, naar het oude: ‘danken voor de oogst.’ In Los Angeles stond het verkeer muurvast, want iedereen bezoekt op deze dag de familie, maar in New York loopt iedereen uit voor de grootse Thanksgiving Parade, die deels wordt georganiseerd door het grootste warenhuis van New York: Macy.  Ik zie mezelf er zó weer tussen lopen, de sfeer is meteen herkenbaar.
De vele Instagram-accounts tonen de parade vanuit allerlei plekken, je hoort de muziek, je ziet de grote opblaasbare zwevende poppen, die daaronder door mensen worden meegetrokken als grote ballonnen, ook de komst van Santa Claus wordt er gevierd, er zijn grote groepen met dansers en muziek en iedereen wenst elkaar nu dus: Happy Thanksgiving.

De vele Instagram-accounts werken voor mij als een soort van dagelijkse journalistiek: het is leuk om te zien wat inwoners van New York zelf de moeite waard vinden om te plaatsen. Zo was er een optocht van 5000 zingende mensen voor de vrede, er waren nergens vlaggen of spandoeken. Er was gisteren, op straat bij een streetfood-car een spontaan etentje en ook in de metro was er een gratis gedekte tafel vol voedsel. In de botanische tuin is er een zeer groot miniatuur-landschap gebouwd met New York dat in de jungle staat, er zijn nu overal kerstmarkten en ijsbanen, en de liefde voor NY en de inwoners wordt er vaak spontaan verklaard. Er is een leuk account dat stellen op straat vraagt hoe lang ze al bij elkaar zijn en hoe ze elkaar ontmoet hebben, en eentje die vraagt hoeveel huur iemand betaalt en of hij even binnen mag kijken. Er is een account dat wekelijks bericht wat alle gratis evenementen zijn, en de NY-Parcs meldt over leuke natuurverschijnselen in de parken en wat voor activiteiten je er kunt ondernemen. Weer anderen melden over rommelmarkten of typische kleine winkeltjes, café’s en restaurants, over lievelingsvoedsel of waar je de beste hamburger, pizza, noodles, vegan & shoarma , Koreaans, Indiaas, Mexicaans, Russisch;whatever kan krijgen.

Dit vind ik ook een opmerkelijk filmpje, wat ik hier als een soort stripverhaaltje toevoeg. Een man schreeuwt naar enige mensen die met een poster staan in Bryant Park met een foto van een gekidnapte dierbare in de Gaza. Hij is over de toeren: zijn ouders hebben zelf tegen Hitler gevochten, maar nu verdraagt hij de kokervisie van Israël niet, die alleen aandacht heeft en vraagt voor het eigen leed en de wreedheid die hen is aangedaan, en al zo lang in een apartheidsstaat leeft. Opvallend is, dat de veiligheidsbeambte alleen maar sust en geen partij kiest. En dat anderen daar rustig omheen kunnen filmen. 
Ik herken de situatie, ik heb ook een klein opstootje in Bryant Park meegemaakt, bij een filmavond. Juist doordat alle anderen eromheen zich er niet mee bemoeien en een veiligheidsbeambte beide partijen sust en kalmeert, loopt het niet uit de hand en kan kwaadheid toch geventileerd worden.
En nu nog in Nederland hopen dat alle emoties over de verkiezingswinst van Wilders in goede banen kan worden geleid. We zijn daar zélf bij. Mensen gaan al de straat op om elkaar te vinden voor steun en protest. De jongeren van de VVD hebben zich ook al duidelijk tegen Wilders uitgesproken. Dat hij tegen klimaatbeleid is en tegen steun voor Oekraine en dat iemand die al twintig jaar mensen uitsluit wat hen betreft nooit de premier van alle Nederlanders kan worden. In het Torentje willen komen, en hoog van de toren blazen, om heel snel weggeblazen te worden…dat lijkt mij heel fijn.