dinsdag 2 januari 2024

Technisch vernuftig

 Een beetje op onderzoek gegaan in apps waar je dus plaatjes mee kunt genereren. Vaak mag je dan een paar keer proef proberen, alvorens je moet gaan betalen. Als basis had ik een foto, een selfie die nichtje gemaakt had op één van mijn favoriete bankjes op een heuvel, met uitzicht op de heide. Wát een mogelijkheden! Bij de opdracht: voeg vuurwerk toe en 5% minder realistisch, ben ik nog duidelijk te zien, maar nichtje is ongeveer verdwenen. Bij 80% niet realistisch en de opdracht: fantasievol-dromerig-spiritueel, ben ik veranderd in een kasteel, waarschijnlijk is mijn ‘punthoed’ de oorzaak daarvan, en nichtje is nu de een of andere fee.
Bij ‘New York’ verschijnt deze in de skyline en heb ik ineens een petje op, in ‘kerstsfeer’ is mijn hoed landelijk bruin…Anime-stijl: en er zijn twee getekende figuren. Opvallend is, dat er blanke witte mensen tevoorschijn komen en toen ik ‘chinees’ toevoegde, veranderde de kledingstijl en waren er pagode’s in beeld, maar de mensen bleven blank. En dat zegt natuurlijk toch iets over de input. Waarom worden de mensen niet chineserig, maar alleen de omgeving? 

Ik vroeg aan ChatGPT om een filosofische tekst over New York en dat is toch wel verbijsterend, dat er meteen iets tevoorschijn komt, met zinnen daarin die ik zelf ook hier in dit blog zo gebezigd zou kunnen hebben. De taal is té plechtstatig en een beetje geforceerd. Maar toch:  Het geeft tegelijk ook een kick. In feite is het prettig om zo te weten dat er talloze anderen zijn die eenzelfde soort beleving over NY hebben als ik. 

En toen ook weer even Shazam ingezet, voor iets wat ik op de radio hoorde. Wat ontzéttend handig! En Shazam slaat je vondsten dus ook op, zodat je er altijd naar terug kunt grijpen. Dit is mooi: The Lark. Voor een pril begin van een nieuw jaar, waar ik voor het eerst een was deed, hier in de wasserette, de regen almaar op en rondom het huisje tikt, en de vreselijke berichtgevingen over de wereld blijven bestaan. Naast een leeuwerik, die even opstijgt.