maandag 1 januari 2024

Nieuwe dingen in het Nieuwe Jaar


En dan leer je in rap tempo nieuwe dingen: plaatjes tevoorschijn toveren met image generator. 

Voor het eerste een gesprekje laten schrijven door ChatGPT. Tussen Winnie de Poeh, Knorretje en Eyeore over Nieuwjaarsdag. Ongelofelijk wat er binnen enkele seconden verschijnt. Best wel raak, geheel volgens de karakters die ze zijn. Maar toch mist de tekst een soort van speelsheid.
En dat doordat nichtje V. mij in de vaart der volkeren trok, door meteen te assisteren op mijn iPad. Want ik had Chatgtp al eens opgezocht, maar kwam op de een of andere wijze toch niet op het juiste scherm, om iets te doen. Nu weet ik wel, hoe. En ze leerde mij de app Shazam, waarmee je meteen kan opzoeken wat de muziek is die je hoort, in bijvoorbeeld een film. Ze moest lachen toen ik vertelde dat ik dan wachtte op de aftiteling en hoe frustrerend het is, dat vaak niet eens de hele aftiteling te zien is, zit je te wachten voor niks. Maar daar heb je Shazam voor! , zei ze. Voor mij dus dé ontdekking van toen nog de laatste avond van het Oude Jaar.
Het was héél gezellig en in New York, ondertussen toch wel de parallelle virtuele werkelijkheid waar ik ook steeds even ben, duurde het vlak voordat wij gingen slapen, nog vijf uur eer het nieuwe jaar zou komen. Elk uur is er een aftelmoment met een béétje vuurwerk op Times Square en wordt er aangekondigd hoeveel uur nog te gaan voordat het nieuwe jaar komt.
En toen werd ik vroeg in de ochtend vanzelf wakker en maakte zo virtueel de jaarwisseling in New York mee. En daarna zag ik filmpjes waar ik kon zien hoe mensen renden, toen de dranghekken werden weggehaald, om de beste plaats op Times Square. En daarna zag ik ze door de straten weer naar huis wandelen. Een filmer had het steeds over ‘a mild chaos’ en hoe hij nu weg kon komen van Time Square, terwijl er voor mijn Nederlandse begrippen overal ruimte zat was, er was nergens een echte opstopping. Een andere wandelaar bewonderde de kleuren van The Empire State Building die gedurende deze eerste uren van het nieuwe jaar de hele tijd van kleur veranderde: toverachtig. Dát is de wens voor het Nieuwe Jaar: geen grijze massa, slaapachtig als een zombie zijn…maar wakker, alert en kleurrijk.