woensdag 18 februari 2009

Some other spring

Vanochtend werd ik wakker met het liedje Some other Spring, gezongen dooor Billie Holiday. Een liedje waar heimwee en verlangen zo mooi samensmelten.
Some other spring
I'll try to love
now I still cling
to faded blossems ...
Iets is bijna voorbij en toch wordt er al gezongen over een andere lente, een andere tijd.

Some other spring
when twilight falls
will the night bring
another to me?
Het lied gaat de schemer en de nacht in. Niet de dag wordt gevraagd naar het nieuwe, maar de nacht, de tijd van verstilling, donkerte, waar alles verborgen is.

Love, once you've found me
but can that story unfold twice ?
Mooi, deze regel: het is de liefde die jou vindt, jij bent het niet die de liefde vinden kan... En dan de vraag: kan het verhaal van de liefde zich twee keer ontvouwen? Ja, weten velen uit ervaring, en Ja, zegt het liedje: Some other spring...

Je kunt ook lezen: kan het verhaal van de liefde twee keer ontvouwd worden, tegelijkertijd? Mijn antwoord daarop is ook: Ja. Je kunt wel honderden verhalen van de liefde tegelijkertijd ontvouwen. Met elk mens met wie je in betrekking staat ontvouwt zich een eigen verhaal van de liefde. Liefde is er in vele vormen en gedaanten. Het ontvouwt zich over de levenden en de doden. Het trekt zich niets aan van de beperkingen van tijd en ruimte. Het waaiert uit over verleden, heden en toekomst.

Stel je dat eens voor, als waaiers die zich ontvouwen, met allemaal eigen kleuren en patronen. We waaien zwoele, ziltige, zoete briesjes naar elkaar... Volgens mij is dat Gods adem.