donderdag 2 februari 2012

Alex en Maxima

Zusje weet dat ik een zwak voor ze heb. Nou ja, meer voor Maxima, Alex straalt met haar mee en hij heeft haar tenslotte naar hier geïmporteerd, dus dan geldt het hem ook. Dus ze mailde me: 10 jaar getrouwd: A. en M. op de tv, je bent van harte welkom! Maar het was zo koud, door de gierende snijwind het vlakke land over, nee toch maar niet. Toen bood ze me zelfs aan om me op te halen met de auto. Nou, dan gá je, dat is onweerstaanbaar. Ik was een tv-asielzoeker, zei ze tegen haar dochter.

Tien jaar getrouwd en wat laat je dan zien? Ik neem aan dat het geheel koninklijk is goedgekeurd en door de zeef van alle officiële instanties is gegaan. De vader van Maxima kwam in beeld: dat hij al wist van zijn zwangere dochter, lang voor de Nederlandse natie op de hoogte werd gesteld. Je zag Maxima verschillende malen een sluier of een zwarte jurk aan trekken, op staatsbezoek in Islamitische landen. Je zag het paar zich verheugen over hun droomhuis in Madagascar en er weer van af zien.

Een jofele muzikant, ik ken zijn gezicht wel, maar zijn naam niet, liet zijn ontdekking zien: Protestanten dragen hun trouwring rechts en zo zijn ze ook getrouwd, maar het paar droeg het meteen na hun huwelijksreis op links: de katholieke wijze. Hij zong een lied, doorbordurend op Willem Alexander's uitspraak in het begin: ze is mijn vrouw en daarna ook een beetje van het Nederlandse volk. Hij zong: Ze is mijn koningin, ze is van ons allemaal, al is ze maar met eén man getrouwd. En op het einde: Ja, ze is mijn koningin, al ben ik zelf republikein.

De traan kwam uitgebreid in beeld, en Maxima's Argentijnse wortels. Dat ze altijd van dansen en muziek zal blijven houden en haar kinderen er ook gelukkig van houden. Ze zong een Spaans wiegenliedje. Je zag haar weer dansen in haar spijkerjasje op Koniginnedag en nog eens zei ze : De Nederlander bestaat niet, er is zo'n diversiteit. Je zag Willem Alexander zeggen dat hij nog elke dag in gesprek was met zijn vader en heel vaak aan hem dacht.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken, dat de vader van Maxima aanwezig zal zijn, als zijn dochter koningin van Nederland wordt. Ze hebben al een offer gemaakt door hun droomhuis te laten schieten. Maxima moest haar vader al missen bij haar huwelijk. Maxima is het populairste lid van het koninklijk huis. Ze vormen samen een gelukkig paar, die hun functies met warmte en liefde vervullen. Ze nemen al die mallotigheid van rijen dikke fotografen op het strand en in hun tuin voor lief. Ze hopen dat hun dochters zo lang mogelijk ervaren dat er niks speciaals aan ze is.

Als mama en papa koningin en koning worden, kan opa daarbij afwezig zijn? Wie een beetje een hart heeft in zijn lijf, vindt van niet, zo lijkt deze documentaire tegen het volk te willen zeggen. En wat is daarop uw antwoord?