donderdag 25 april 2013

Koningslied

Tja. Soms heb je ideeën met de beste bedoelingen daarbij en dan blijkt een ander dat toch helemaal niet zo leuk te vinden. Wat is het toch moeilijk om je zomaar op een ander af te stemmen. Zo, dat er iets is wat gesamenlijk gedragen wordt, waar je samen plezier aan beleefd. Nee, je hoeft niet hetzelfde te beleven, maar plezier en geluk ervaren van iets wat je samen deelt, dat lijkt me toch wel een soort van algemeen menselijk streven.

Neem nou dat Koningslied. Geschreven door drie mensen waaronder Guus Meeuwis en Jack Poels van Rowan Heze. Ingezongen door 50 (!) artiesten met muziek van John Ewbank. Ik hoorde het net in het wijkcentrum als geheel en het is best wel een leuke melodietje, vind ik. Toevallig zag ik de Pauw en Witteman waar de taaldeskundige vakkundig de taal kraakte tot het grijze gruis uit een vieze vermolmde stinkende wc pot.. Je geeft één man een nationaal podium en iedereen met een beetje verstand vindt het lied vervolgens niet te verteren en natie- en koningsonwaardig.

Ewbank trekt zijn lied in.  Uuh? Hoezo? Al die toppers van zangers en zangeressen die het liedje inoefenden, is dat  dan ook niet van hun geworden? En de tekstschrijvers en de muzikanten? ... Nationale verdwazing alom en er worden alternatieve Koningsliederen geschreven. "Door de grachtengordel", zo vond een biljartster vandaag in het wijkcentrum. "Ik vind er geen bal aan", zo hoor ik. En het omgekeerde: "Best een geinig lied, ik wil het wel zingen hoor!"

Mensenkinderen, gun iedereeen toch het hare en zijne! Stel dat die meneer bij P&W mild de taalfoutjes had gemeld en men vervolgens met zijn allen besloten had dat WIJ het lied toch gaan zingen, uit volle borst, want niks en niemand is volmaakt. Hoe mooi eensgezind was de natie dan geweest: het oorspronkelijke doel tenslotte.

Willem Alexander heeft zich al van zijn belangrijkste taak gekweten: proberen te verbinden. Hij meldde dat hij het leuk vond dat er meerdere liederen waren en dat hij hoopte dat er veel gezongen zou worden. Geen drama a la dat liedje van: 'Er waren twee koningkinderen, die hadden elkander zo lief, maar het water was veel te diep.'  Ik volg Alex hierin. Elk vogeltje zingt zoals die gebekt is. Laten we dat zo houden. Alsjeblieft.

PS: Kijk op YouTube bij: Lieve koningin van Brigitte Kaandorp. Een ultiem koningslied.