maandag 5 januari 2015

Vernieuwing

Op de groene velden
dwalen nog flarden sneeuw
al het oude
smelt weg
de wereld vernieuwt zich
elk moment weer
warm licht
dat door de tijd heen breekt.

Zo, de kop is eraf. De eerste keer maandagochtendmeditatie aan het begin van de allereerste werkweek van 2015. Wat zal het komende jaar allemaal brengen? Een vraag die nooit een echt antwoord zoekt.

In mijzelve, mijn binnen-leven, gebeurt het elke keer weer: dat licht dat door de tijd heen breekt.Dat is een groot geluk. Hoe het werkt weet ik niet. Misschien is het juist daar, waar je de tijd als het ware even stilzet.

In het proto-evangelie van Jacobus, een versie die de Bijbel niet gehaald heeft, maar dus wel een tekst die circuleerde in de eerste eeuwen na Christus en ook een weg heeft gevonden naar onze tijd, staat een heel intrigerend stukje. Het werd tijdens de vespers in de kersttijd in het klooster gelezen. Dat had iets heel intrigerends: deze tekst in de kapel. Alsof die en allen die aanwezig waren, als geheel ook even uit de tijd gelicht werd, een soort van ruimte-schip. Jozef, de man van Maria is aan het woord, op zoek naar een vroedvrouw. Hij zegt:

Ik Jozef, liep en liep niet. Ik keek op naar de lucht en zag de hemel; vol verbazing...de vogels van de hemel bewogen niet. En ik keek naar de aarde  en zag een gevulde schotel en werkers die ernaast lagen, met hun handen in de schotel: en zij die kauwden, kauwden niet; en zij die het voedsel oppakten pakten het niet op; en zij die het naar de mond brachten, brachten het niet daarnaar toe; maar de gezichten van allen keken omhoog. En kijk, er werden schapen voortgedreven en zij gingen niet vooruit maar stonden stil. De herder tilde zijn arm op om hen met zijn staf te slaan, en zijn hand bleef omhoog gaan.En ik keek naar de stroom van de rivier en zag de monden van de kinderen op het water, maar zij dronken niet. En plotseling vervolgden alle dingen weer hun gang.

Dit is het moment, vlak voordat Jezus geboren werd. Misschien vraagt elke geboorte van iets nieuws wel, dat je even alles stil laat staan. Je beleeft even intens dat alles onveranderlijk is. En zie: door een enkele actie van jou, kan alles veranderen; je bent je eigen vroedvrouw; van  andere vormen en verschijningen die de wereld kunnen vernieuwen.