woensdag 18 maart 2015

(Niet) luisteren staat vrij

Ds. Van der Kaaij
Voor mij mag de zomertijd beginnen. Want ik word als vanzelf al een uur eerder wakker dan ik bedoeld heb, omdat de dageraad al gloort. Dus ik had de tijd om uitgebreid de krant te lezen,alvorens naar mijn werk te vertrekken. Boeddha met koptelefoon goed voor cel en dwangarbeid, luidde een kop. Een Nieuw Zeelander en twee Birmezen, hebben 2,5 jaar celstraf gekregen omdat ze een flyer op Facebook hadden gezet, een blauwe Boeddha met koptelefoon en een kleurige achtergrond, voor een feestje in een hippe bar in Rangoon in Birma. Radicale monniken houden er haatpreken tegen moslims en bij religieuze rellen zijn er de laatste jaren tientallen mensen omgekomen.

In dezelfde Trouw een klein bericht met de kop: Van der Kaaij mag tot 13 juni niet preken. Het betreft die predikant die een boek heeft geschreven De ongemakkelijke waarheid van het christendom waar hij betoogt dat Jezus nooit als historisch persoon heeft bestaan. Ook hiervan moet ik diep zuchten. Waar blijft de vrijheid van meningsuiting in de kerken? Waarom mag een regionale kerkvergadering iemand tijdelijk schorsen?

Ik geloof er allemaal niks meer van: Dat hierarchie hoort bij religie. Zolang Edward van der Kaaij luisteraars heeft voor zijn preken, wanneer men zich in goede handen voelt wanneer hij voorgaat en mensen begeleidt: laat hij daar alsjeblieft mee door kunnen gaan! Als er nou iemand sterft binnen zijn gemeente (ik noem maar wat) en de familie wil graag dat hij de uitvaart verzorgt, zou hij dat nu dan niet meer mogen en kunnen?  Drie maanden bedoelt als afkoelingsperiode. Uuh? Wie weg wil blijven, laat die dat doen, koel af, maar verbiedt en beperk iemands bewegingsruimte niet.

Men is zo bang, binnen de religies en ook binnen de democratie, zo bang. En alles is volkomen willekeurig. Het vrije westen moet en mag Allah en de profeet uitgebreid afbeelden, al is dit in de Islam een religieus verbod.Een Boeddha mag niet met een koptelefoon worden afgebeeld, maar wel uitgebreid te koop zijn, in tuincentra tot slingerend, op zijn kop en op de grond, rondom de schappen van de Action. De communie mag niet uitgedeeld worden aan homo's , ongedoopten, protestanten enzovoort, terwijl de kern van een maaltijd toch is dat we allen graag aan tafel worden uitgenodigd.

In de Franciscaanse leesgroep heeft zich een nieuw lid gemeld. Zij meldt een dag later dat ze meer humanist is dan christen en stelt de retorische vraag dat ze aanneemt dat dit geen probleem hoeft te zijn voor verdieping in deze groep. Natuurlijk is dat geen probleem! Laat mensen alsjeblieft samen op weg gaan met elkaar, leren van elkaars verschillen en op zoek gaan naar wat verbindt: dan zal de dageraad gaan gloren.