maandag 27 juli 2015

J.K.Rowling

Nou, nou. Wat een wisselend weer, vergeleken met de vorige feestelijke Vierdaagseweek. Dan was dat toch boffen: bijna elke dag naar de stad, ook met een boek mee, via de loopbrug aan de kade de Ooijpolderstrandjes op, lezen en dan in de avond, weer de stad in.

Zijderups was een zeer bevredigende leeservaring. Zo van de Intocht, alwaar ik Nichtje en Neefje met behulp van de omstanders om me heen naar mij toe riep, ik stond aan de andere kant van de weg dan dat ik zelf aangekondigd had, aan de Waal lezen-lezen-lezen en de volgende dag tijdens de loeiende stormen onder mijn afdakje, terwijl het bamboe-bosje tot plat op de grond op-en-neer waaide, het boek dichtslaan.

Dit is geen thriller waar de diffuse grenzen tussen goed-en-kwaad worden onderzocht, en je bijvoorbeeld in het brein van het kwade genius gaat zitten: nee, dit is in feite een verhaal waar het vermogen om lief te hebben wordt onderzocht en hoe en wanneer dat goed is of juist destructief.  Zo is Coroman Strike, de speurder tot op het laatst bezig met zijn Ex, met wie hij eindeloos mee bewoog in haar nukken, op haar snelweg waarin ze zigzagde van afstand naar nabijheid en weer terug en waar ze Coroman in meesleurde.

Onderwijl onderzoekt hij een zeer lugubere moord die zich in de literaire wereld van uitgevers en schrijvers afspeelt, de nep, de grote ego's worden met humor blootgelegd en de clue van de oplossing bevindt zich in het boek waarin de gruwelijke moord al beschreven wordt, de schrijver wordt aan touwen opgehangen , terwijl zijn ingewanden eruit zijn gehaald en zijn lichaam bewerkt is met zoutzuur, in een huis op zolder gevonden. In het boek maakt dezelfde schrijver, alle schrijvers en uitgevers om hem heen op een perverse manier belachelijk.

Om maar even aan te geven hoe goed J.K. Rowling schrijven kan: gruwelijkheid en luchtigheid ineen en het literaire procedé dat ontrafelt wordt geeft meteen een inkijk in haar eigen keuken.  Ik verwacht nog minstens vijf andere delen waarin haar held en Robin, de assistente van Coroman, alle onduidelijkheden en hobbels in hun privéleven oplossen en gelouterd elkaar uiteindelijk zullen krijgen. Ze graast vast, in een volgend deel een andere sector in de samenleving af, nog mogelijkheden genoeg.  Deel een Koekongsjong speelde in de pop- en modewereld en de wereld van het beroemd-zijn, de glitter en de glamour. Ergens anders is het kwaad, maar de hoofdpersonen zijn bezig met het goede. Net als bij Harry Potter.

En de storm raasde over het land, ik zat met lege handen en ben van arre moede weer in het eerste boek van Harry Potter begonnen.Op de flap staat dat het veelbelovend is, en een vergelijking met Roald Dahl niet ongepast is. Niemand wist toen nog dat ze in zeven delen de hele wereld zou gaan veroveren, deze jonge vrouw die in een café, waar het warm was, de kou van haar flatje ontvluchtend, dit boek had geschreven. Koekoeksjong heeft op eigen kracht de wereld veroverd, pas in Zijderups heeft ze bekend gemaakt dat zij de schrijfster is. Ik moet nog even afkicken van het sprankelende brein van J. K. Rowling.