donderdag 16 juli 2015

Waterscheiding

Het valt me dit jaar pas voor het eerst echt op: er loopt een waterscheiding door de maatschappij in deze vakantietijd. Er zijn mensen die op vakantie gaan en mensen die thuisblijven.
Bij de vakantiegangers zijn er mensen met verre, exotische bestemmingen. Dan zijn er de sportievelingen die op fiets -en kampeervakantie gaan. Maar dan wel met allerlei dure spullen: lichtgewicht en compacte tenten , fietstassen, enzovoort. Er zijn de Europa-autorijders met wisselende mooie of minder mooie kampeerspullen, altenerend met Bed & Breakfast, eenvoudige pensions. Je hebt de fly-drivers die daarbij een sjiek hotel reserveren. En mondjesmaat : de in-Nederland-vakantiegangers.

En je hebt de thuisblijvers. Alle mensen rondom het Wijkcentrum zijn thuisblijvers. Ze gaan door met de kaartclub door het wijkcentrum zelf te beheren. De kinderclub gaat door, want al die kinderen zijn ook thuisblijvers en dan hebben ze tenminste nog iets in de vakantie.  En door hen, dus, val ik ineens in de categorie van de rijkeren.

Want ik was al twee weken weg naar Terschelling. Dus ze zeggen: 'Nou, jij hebt je vakantie er al opzitten'... en dan moet ik bekennen nóg eens weg te gaan. 'O, toe maar! doe maar sjiek!' Want ik ga vliegen, hoe goedkoop die vliegtickets ook zijn, goedkoper dan de trein. Dat ik ga kamperen, dat maakt het nog wel wat te overzien. 'Kramperen' noemen sommigen dat al grappenmakend. Als ze dan op vakantie zouden gaan, dan zeker niet dat! En ook niet dan dat zelf koken op een campinggas-pitje.

Pas heeft een groep een dagtocht gedaan naar het Veluwemeer en Elburg. In de bus, twee keer koffie met iets erbij, een boottocht op het water, waar je op eigen kosten gehaktballen enzo, kon bestellen. Dat was dé vakantie voor de zomer. Enkelen gaan in het naseizoen dan nog een weekje met de bus naar Spanje. Of naar Preston-Palace: dat is een all-inclusive hotel in de Achterhoek waar je een weekend lang alles kunt eten en drinken, wat je kan. Die dagtocht kostte 48 euro. Misschien in het najaar weer een keer.  Dat vind ik dan weer veel geld. Want het is de helft van een enkele reis met het vliegtuig.