dinsdag 29 mei 2018

Hagelstenen, Oerolsite

Dat was toch wel spectaculair, die hagelstenen die tijdens het noodweer, code oranje, de lucht uit flikkerden. Het klonk alsof er stenen tegen het raam gegooid werden en ze ketsten van de ligstoel onder het raam weer tegen de ruit, en soms nog een keer,  bijna een klankspel. Maar je moet er toch niet aan denken, dat dit tijdens kamperen gebeurd, de hagelstenen waren niet glad, ze hadden overal scherpe punten, het waren ijsklontjes, tentzeil lijkt me hier niet tegen bestand...

Het was voor het eerst dat ik vanaf het eerste moment van de voorverkoop van kaartjes voor Oerol  online kon zijn, eerder had ik geen internet thuis en keek ik de volgende dag eens. Ik zag in het aanbod welgeteld maar twee voorstellingen die ik echt op het eerste gezicht interessant vond. En dus, vooruit maar, toch eens kijken of ik ze kon boeken. Dus ik zat 20.00uur startklaar. De eerste minuten pakte het niet, maar toen kon ik zomaar de bestelling doen. Oh, klaar.

Toch eens kijken welke voorstellingen ‘hot’ zijn, die dus al heel snel in de dagverkoop staan, heet dat dan, niet meer te bestellen. Het is een uitgekiend systeem om mensen begerig en hebberig te houden en bij oude Oerol-gangers gaat er volgens mij iets door je bloed heen omdat er ooit zoveel geweldigs was en de kaartjes voor de topvoorstellingen heel snel  uitverkocht raakten. Het hele aanbod nu, was vroeger B of C kwaliteit...

Ik ben een oude Oerolgangr en zag een voorstelling al helemaal in de dagverkoop, op de laatste zondag na. Van Collectief Walden over warmte: het verband van alles met alles. Met medewerking van een bioloog en muzikant, een filosoof, een dramaturg, kunstenaars. Dan wordt de onderzoeker in mij wakker: het thema is dus voor velen aantrekkelijk, allerlei disciplines doen mee, maar geen theoloog of religiewetenschapper erbij terwijl ‘verbinding’ daar een hoofdissue is. Wat zal men ter berde brengen? Vooruit, toch een kaartje scoren, als uitsmijter, op die laatste zondagmiddag.

Het was twintig minuten later, maar de site was wegens drukte even niet bereikbaar,maar achter de schermen waren ze druk bezig  het te verhelpen. Maar tien minuten later was de tekst verandert in: door een technische storing is de voorverkoop tijdelijk stilgelegd. En net keek ik weer en nu is de tekst: we balen enorm, de voorverkoop is stilgelegd, vanaf 22.00 laten we hier weten of we vanavond  nog verder kunnen gaan.

Alle Oerol-gangers hebben als hagelstenen op de site gebeukt. Maar volgens mij is dat elk jaar zo, ik heb  er al eerder van gehoord hoe mensen die hele avond met zenuwen in het lijf bezig waren. Wellicht niet zo definitief en heftig als nu. Zat ik dus in die eerste vijf minuten, nog net in de luwte, met twee beoogde kaartjes al binnen. HA!