woensdag 9 mei 2018

Natuurverschijnselen

Waar ik eerder eindeloos bladeren heb geharkt, in de binnenruimten van de grote skelterbaan, stond het nu helemaal vol met paardenbloemen, de meesten al in de zachtgrijs-witte pluisjesfase. Dus gisteren had ik emmers vol onkruid gebracht naar de oude bladerenberg, iets buiten het terrein. Daar waren alle bladeren al ondefinieerbaar bruin en verbrokkeld geworden. 

Vanochtend ging ik door met de klus en bracht de eerste emmer vol weer naar de bladerenberg. Wat een verrassing! Er staken allemaal paardenbloempluizen uit, in het ochtendlicht! Wat een levensenergie: ik had de emmers er gewoon  omgekieperd, je zag vooral dat spitse groene paardenbloemblad op die doodse bladeren als contrastkleur en nu hebben de pluizenbollen zich dus, in ongeveer twintig uur tijd, terwijl ze geen wortels meer hebben, zich door dat blad  heen geworsteld, naar het licht, om weer met rechte stelen en aardig ongeschonden te voorschijn te komen.

En net ontdekte ik pal boven mijn hoofd onder de hangmat een nest van tortelduiven. Het was me al opgevallen dat het de hele dag stil is, maar heel laat op de middag er een gigantisch roekoe, roekoe aanzwelt uit de klimop. Ditmaal vloog er vlak daarna een duif de klimop in, met drukfladderende vleugels, om vlak erna weer te vertrekken. Hm, dat lijkt op voedsel komen brengen.

Dus ik met de huishoudladder gaan kijken. Ik tuurde diep de klimop in, maar zag niks. En toen bleek, op nog geen twintig centimeter van mijn wang, een kleine tortelduif op een nest met haar kraaloogje zich heel stil te houden! Ondertussen heb ik nog  nooit een mussennestje gezien. Ze schijnen niksmeer dan een soort holletje nodig te hebben en bouwen ook geen klassiek ogende nesten van takjes en twijgjes, zoals dat tortelduivennest in de klimop. 

Pas wilde ik de meiboom aan de kant van de buren wat bij snoeien en toen vloog er ineens een musje uit, met paniekgeluiden en bleef in de bamboe ernaast lawaai maken.Ik ben meteen gestopt met de heggenschaar. Hoe goed ik ook kijk, ik zie geen nest. De mussen die in de toppen van de bamboe wiegen, lijken dikker en groter dan vorige jaren. Zouden mussen door de jaren heen nog groeien? Wat weet ik toch weinig van dit alles. Maar ik geniet wel van al deze natuurverschijnselen