zaterdag 6 april 2019

Met de trein naar Mumbai?

Ik lag op het strand te lezen en te mijmeren en kwam tot een gewaarwording: van mijn vliegticket van Jet Airlines is wel de vlucht van Mumbai naar Amsterdam confirmed, maar niet de binnenlandse vlucht van Chennai naar Mumbai. Dát is de boodschap dat er iets veranderd is in  mijn boeking. Gecombineerd met de berichtgeving van vrouw-met-het-rare-verhaal, dat de vliegtuigmaatschappij failliet is en er vluchten gecancelled worden, dan is de kans groot dat ze deze binnenlandse vlucht hebben gecancelled. 

Ik rende zowat terug naar mijn kamer. De telefoon van de klantenservice van Jet Airlines neemt niet op. Dat heb ik ondertussen al vaker meegemaakt, hier in India... Ik vraag de eigenaren of ze iets weten over Jet Airlines. Inderdaad, zeggen ze, van de 200 binnenlandse vluchten, hebben  ze  er 130 niet uitgevoerd en dat worden er nog meer. Het personeel is al maanden niet meer uitbetaald en ze kunnen ook geen benzine meer lenen om de vliegtuigen van de grond te krijgen. 

Hoe kom ik op tijd in Mumbai? Ik had al gezien dat er alleen heel dure binnenlandse vluchten van andere maatschappijen beschikbaar zijn, nu, met een heel slechte aansluiting met de vlucht naar Amsterdam. De trein dan? En de trein is het geworden. Meer dan 24 uur lang, de Mumbai Express, een slaaptrein. Zo fijn, dat de eigenaar hier meteen helpt met de ticket, en die kost 900 rupi, dat is dus nog geen twaalf euro.

Dit wordt dan mijn laatste avontuur hier in India, hoop ik van harte. 25 uur in een trein en ik vertrek dan morgen van  hier om 9.00 in de ochtend. Die trein was de enige mogelijkheid die nog gereserveerd kon worden, het is een slow-train, dus ik bereid me maar voor op een krappe zitplaats en heel veel drukte. Kan ik mijn ogen weer uitkijken.Ik kom dan in Mumbai om half twee in de middag van 8 April aan en heb dan dus nog een middag en avond om naar het vliegveld te reizen, maar dat stelt niks voor, een local train, op hetzelfde station.

Ineens kan ik nu al gaan pakken en heb ik dus ook voor het laatst de ochtendwandeling met opkomende zon hier meegemaakt, terwijl ik dacht dat ik er nog twee kon meemaken... Mag ik nog blij zijn, dat ik op dat plekje waar ik al weken neerstrijk, dat heldere moment had. En nu nog besluiten om een taxi te nemen naar het treinstation in Chennai. Al legden de eigenaren zeer relaxed uit, dat het ook heel goed kan met twee bussen. Maar ik ga dat risico toch maar niet nemen, dat zo’n bus pech onderweg krijgt. Jeetje, dat ik na alles wat ik al heb meegemaakt, nou nét de verkeerde luchtvaartmaatschappij geboekt
heb...

PS: Eigenaar heeft vriend met reisbureau. Die kon zien dat de vlucht inderdaad gecanceld is en zoekt nu naar een alternatieve vlucht. Dus toch misschien niet met de trein?