woensdag 10 april 2019

Perhaps Love

Ik ben heel erg aan het genieten van de lente in Nederland. Het zou 12 graden worden, maar door de schrale wind veel kouder aanvoelen. Maar speeltuin De Leemkuil ligt in een kuil dus, in de luwte, in een waas van groen in de bomen, witte bosanemoontjes op de grond. Maar een tiental kinderen op bezoek... Alles keurig op orde, zó schoon en ik dacht aan India, waar ik ondertussen gewend bent geraakt om ‘rotzooi’, overal rondslingerde afval, te negeren en niet verder te kijken dan de vierkante meter waar je je bevindt.

Niet nu dus: minutieus ben ik héél slow  vuil gaan zoeken, eikeltjes onder speeltoestellen gaan rapen, daar waar het in de herfst het eikeltjes regende, een stukje met tegels gebezemd en gewoon maar zitten in het zonnetje, met die koelte op je wangen. Thuis naar het tuincentrum, vier geraniums gekocht voor het felle kleuraccent en potten vol violen gevuld. Er zijn nog heel wat tulpen die nog moeten groeien, alleen het eerste grote blad is bovengronds. Zoveel tinten groen hier, zoveel verschillende soorten van blad, zoveel soorten bloesem...

Zo heel erg fijn om weer thuis te zijn! Rond te scharrelen in huis, gewoon in-mijn-leven te zijn, zonder te hoeven denken aan plotseling vertrek of nog -lang -blijven... En nu word ik midden in de nacht klaar wakker, in India is het nu half tien in de ochtend en was ik al drie en een half uur op geweest en had al in de zee verkoeling gezocht op mijn ‘ochtendplek’. Mahabalipuram zit nu in mij gegroefd, zoals Venetië. Volgens velen verloren aan het massatoerisme, zei Ilja  Leonard Pfeiffer in M,  naar aanleiding van zijn bestseller Grand Hotel Europa.

Ik heb het geluk gehad om in beide plaatsen langer te blijven, waardoor de toeristen een beetje aan je voorbij glijden, zoals dat voor de inwoners het geval is: een anonieme stroom mensen, die je enkele dagen ziet en dan zijn ze weer weg. Ook ik ben nu weg... En toen hoorde ik Perhaps Love van John Denver, zijn belangrijkste liedje, zegt hij, op wat het einde van zijn leven bleek. En weemoed overviel me, naar Wiki. You will forget me, waren zijn eerste woorden, toen ik zei dat ik ging vertrekken.

Nee, ik zal jou nooit vergeten, zei ik. En Sunjay ook niet. En Babu en Gowinda... Perhaps love is like a resting place, a shelter from the storm, it exists to give you comfort, it is there to keep you warm. And in those times of trouble,  when you are most alone, the memory of love will bring you home.