maandag 19 januari 2009

Poen en Spiritualiteit

Dit weekend heb ik voor het eerst wat opgesnoven van het Dachuus in het Domincanenklooster te Huissen, dat tegenwoordig geloof ik 'Dominicaans activiteitencentrum' heet. Daar was een gratis Inspiratiedag voor de veertig dagentijd, die er in christelijke kringen weer aan staat te komen: de 40 dagen voordat het Pasen is, waar geloofd wordt dat Jezus verrezen is.

Let wel: het was gratis. Want de cursussen die er gegeven worden, in dit 'centrum voor bezinning, bezieling en beweging', zoals ze zichzelf afficheren, zijn niet heel goedkoop. Mij stuit dat ergens tegen de borst. Inspiratie en Bezieling krijg je toch zelf ook zomaar? Dat wordt je ingefluisterd, er ritselen en fluisteren stemmen in de wind, als je je oor te luisteren legt.

Ik wil er niet aan dat deze dingen, zulk soort cursussen, veel geld kosten. Daarmee zet ik me wellicht ook buitenspel in de Toekomst van het Klooster, alwaar ik een kamer heb. Toekomst lijkt alleen mogelijk met Inkomsten. Geld moet gaan stromen, maar ik geloof alleen maar in het stromen van de Geest...

Onderweg, aldaar, in Huissen liep ik tegen de cd aan Ruimte waar het licht kan komen, een mis gecomponeerd door Henny Vrienten, de man van Doe Maar, filmmuziek, de musical Ciske de Rat. Liedjesschrijver, die zelf niet gelovig is, maar zich in een interview in Trouw liet ontvallen weleens een hoogmis te willen componeren. Samen met het Janskoor en EUG, de oecumenische studentengemeente Utrecht, is zo een Mis ontstaan.

De rode draad daarin is Licht en Loven. 'Waar geloofd wordt, wordt het licht!', zo staat er in het begeleidend tekstboekje. Ik zie nu pas de dubbelzinnigheid rondom het woord: Geloofd. Hoe studentikoos!

De muziek is helder en transparant. Mooi. Eenvoudig en ademend. Cursussen en workshops kunnen toch niet op, tegen regelmatig naar zo'n soort cd luisteren? De muziek leeft pas doordat je zelf ontvankelijk durft te zijn voor zulk soort woorden:


Ruimte
waar het licht kan komen
wind kan waaien, adem stromen,
ruimte die doet leven.

Stilte
waar je God kunt horen
open hart en open oren
stilte om te zijn.

Licht
waarin we samen staan
Geest van God, raak Gij ons aan
dat wij opengaan.

Ontvankelijkheid, openheid, dat kun je toch niet leren in een cursus? Of wel?