woensdag 22 januari 2014

Lucide dromen

Vroeger droomde ik heel veel. Ik had een druk nachtleven, waar ik heel wat avonturen meemaakte in labyrinth-achtige steden aan de zee, ik kon vliegen en ik kon mezelf wakker maken, als ik de droom te eng of te spannend vond worden. Dat heet 'lucide dromen', weet ik nu: dat je in je droom je bewust bent dat je droomt. In het aanstekelijke boek: Lucide dromen, zo doe je dat, van Dylan Tucillo, Jared Zeizel en Thomas Peisel, krijg je ook nog eens de belofte, dat wie lucide kan dromen, de droom zelf ook nog kan maken en besturen: je kunt op reis gaan in je eigen onderbewuste: er kan een hele nieuwe wereld aan je voeten komen te liggen en die kun je zelf regisseren!

Zover heb ik het nooit gebracht. Alleen jezelf wakker kunnen maken uit een droom en weten dat je droomt en ook vliegbewegingen maken omdat je weet dat je droomt en uiteindelijk ook weg kunnen vliegen: Ik maakte dan zwembewegingen richting de lucht, werd lichter en lichter, tot mijn voeten van de aarde kwamen en vloog weg.

De laatste tien jaar ofzo, droom ik nauwelijks. Nu is het zo dat iedereen altijd droomt in de REMslaap, dat is ongeveer twee uur per nacht, maar ik wist van niks meer en vond dat wel best. Heel af en toe had ik wel een droom en omdat ik me die dan levendig herinnerde, wist ik daarmee dat het een droom met een betekenis of een boodschap was.

Ik praat hierover alvast in de verleden tijd. Want het boek Lucide dromen, geeft als het ware een handleiding, stap voor stap, hoe je lucide kan gaan dromen, kompleet met het maken en ontwerpen van je eigen droomwereld. Ik vind dat wel aan aanlokkelijk idee. Ik wil weleens ontdekken hoe ver ik hiermee kom.

Welnu, de eerste stap is, dat je de intentie in jezelf wakker maakt en je het ook werkelijk voorneemt, dát je lucide wil gaan dromen. De ultieme raad hierin vind ik, dat je nú alvast dankbaar kunt zijn voor de eertse lucide droom die nog moet komen. En de allereerste vóórstap van een lucide droom is, dat als je je nu geen dromen meer kunt herinneren, je voordat je inslaapt, je écht voorneemt dat je een droom wilt herinneren.

Dat heb ik afgelopen nacht gedaan. Proberen totdat je inslaapt, als laatste actief te denken: Ik wil me een droom kunnen herinneren. Het resultaat is veelbelovend: ik werd vanochtend wakker met een een droom met een duidelijke kop en staart, waarin weer van alles gebeurde: ook dat ik in de droom wakker was geworden en de droom alvast had verteld aan iemand. Volgens het boek is dit het voorportaal van een echte lucide droom. Want ik was me in de droom niet bewust dat ik droomde, toen ik erin vertelde dat ik gedroomd had.

Is dit nog te volgen? ... Als ik mijn eerste echte lucide droom heb, dan zal ik het hier in mijn blog gaan vermelden.Nu, tot slot een muziektip die ik ook onlangs ontdekt heb: Het is van Gurdjieff; Chants, Hymns and Dances, uitgevoerd door Vassilis Tsabropoidos en Anja Lechner. Als deze muziek de ondertoon wordt van al mijn dromen, dan beleef ik gouden nachttijden. Het nummer heet 'Prayer'.