donderdag 13 april 2017

De Inloop

Hier zit ik dan, in Buurtcentrum De Inloop bij de Goffert en de cirkel is bijna rond. De oprichting van dit buurtcentrum heb ik nog meegemaakt, de plannen daartoe: ik was beheerder in wijkcentrum de Klokkentoren en men bedacht dat een klein iets in de wijk zelf, de Kolpingbuurt wel geschikt zou zijn. Er werd een nieuwe middleclass-buurt gebouwd naast de Klokkentoren en dit hier is de al oude arbeidersbuurt, deels bewoond door families uit het woonwagenkamp. Dat zou niet goed gaan mixen, was de prognose.

Net kwam S. binnenlopen. Ze kwam een bingomolen halen, voor een thuis-bingo'tje. Ze woont haar hele leven al in de Kolping. Ik heb haar als tienermeisje zien binnenlopen in De Klokkentoren. Blue: een mengeling van angstig willen wegduiken en tóch ook nieuwsgierig zijn. Ik spoorde haar aan om de keuken in te lopen en mij te helpen... Zo ging ze een meidengroep mee runnen als vrijwilligster en is veel later het beheer ingestroomd, en dit was 'haar gebouwtje'. Zo werkte dat het beste: het door mensen uit de wijk zelf laten beheren, was de gedachte

Het was hier zo gezellig, zei ze. Maar ze hebben het allemaal kapot gemaakt. Zij mocht hier geen beheerder meer zijn en het gebouwtje was ineens gebonden aan strikte opening- en sluitingstijden. Er was een drukke Bingo, maar die moest om acht uur 's avonds voorbij zijn. Er is hier een uitgebreide fitnessruimte, heel druk bezocht en nu komt er geen hond meer...

Het is toch intriest dat het management van boven niet ziet, dat dit soort gebouwtjes gebaat zijn bij een ruime openingstijd en het ook moet hebben van het bekende gezicht, dat men er kan verwachten. Pas dan ontstaat de sfeer van: even buurten, even kijken wie er allemaal is. En als er niemand is, dan is S. er nog .

De Inloop: dat betekent: kunnen inlopen... En de nieuwe gedachte is dus: 'Participatie'. Mensen uit de wijk moeten het helemaal zelf doen. Alleen dus niet meer betaald, zoals S. er indertijd uitgeplukt is. Dat participatie van burgers ook ankers nodig heeft, om het bootje niet te laten dolen: Mensen stimuleren en samen binden; dat was ooit de taak van een beheerder. Maar die tijd is voorbij. En ik ben dus ook, als beheerder, bijna voorbij.