woensdag 12 april 2017

Rode tulpen

Mijn tuin staat helemaal vol met rode tulpen. Leuk, kun je denken, alleen was het de bedoeling niet. Ik had zeer zorgvuldig witte tulpen met een donkerrood streepje uitgekozen. En van die grote roze, met een dubbel blad, zodat ze ook op pioenrozen lijken. En heel donkere, tegen het zwarte aan.

Ik dacht nog: zou wat er beloofd wordt op de kleurige verpakking wel kloppen? Bij tulpen uit de Action had ik al meegemaakt dat sommige het geweldig deden, nog groter dan in mijn verwachting. Maar dat uit sommige pakjes kleine iele pietepeuterige tulpjes kwamen. Dat waren dan dus oude, heel oude bollen, waar geen kracht meer in zat. Maar wat wil je voor die prijs? 80 cent per pakje ofzo: dan kies je voor een tombola.

Maar deze tulpen worden  in overvloed, muren vol, aangeboden. Tulips from Amsterdam, staat op de verpakking. Ja, ze kwamen van de Bloemenmarkt langs het Singel bij de Munttoren in Amsterdam. Ik dacht nog: kies ik voor mijn zelf dat vol vertrouwen is, of voor mijn cynische zelf? Al die tulpen, door buitenlanders gekocht, die kunnen nooit meer verhaal halen, als er ergens in Canada of AustraliĆ«, of voor mijn part Duitsland, als er niet uit komt wat beloofd werd.

Misschien ook allang vergeten wat je gekocht hebt en wie weet allang blij als er een Dutch Tulip verschijnt op jouw bodem. Zo moet men wel denken, want er kwamen dus alleen maar dezelfde roden op... Mijn vertrouwen, dat men het beste voor de export bewaart en alle buitenlanders blij wil maken, is dus beschaamd. Wat goedkoop en toch eigenlijk een blamage...

Ik geniet geloof ik het meeste van de primula's die elk jaar weer trouw opkomen in bloembakken. En de gele dotter in het vijvertje. Dat is niet helemaal waar, ik geniet ook van de rode tulpen. Desondanks.