donderdag 20 april 2017

Energie-bedrijf-boom

Ik ben best moe. Want ik slaap al twee maanden ongeveer vier uur per nacht en moet nu dan ook twee uur per dag aan het werk. Gelukkig was er vanochtend Chi Kung, dat geeft op een ander niveau wel energie. Welk niveau? Energie zie je niet, maar ervaar je. Als huiswerk hadden we mee, om buiten bij een boom een Chi Kung-oefening te doen. Ervaren of dat een andersoortige, extra energie toevoegde. Dit klinkt zweverig, maar in Peking staan in de ochtend en in de avond heel veel mensen bij bomen in parken, langzame bewegingen van de Tai Chi uitvoerend, bomen omhelzend, in trance. In zo'n park hangt dan een speciaal soort 'energie'.

Hierover ging het ook in de Spaanse film El Olivo, de olijfboom. Hier botsen de rationele, verklaarbare wereld waar nut en het daaraan gepaard gaande geld het grootste belang is en de wereld waar bomen 'heilig' zijn, waar je onverklaarbare dingen doet en ervaart, omdat je simpel het gevoel hebt, dat dit toch echt het beste en het alleen maar goede is, wat je te doen hebt.

De oudste olijfboom uit de al duizend jaar oude olijfboomgaard van de familie is weggehaald. Hij leverde 30.000 euro op, goed om alle schulden te betalen. Maar haar grootvader wilde het niet: de boom was heilig, en sindsdien is hij verdwaald en kan hij de weg niet terugvinden. Aldus zijn kleindochter, een fel en pittig meisje dat als kind al leerde om een ent van een boom te halen en die opnieuw te planten. Met haar opa woonde ze in de knoestige oude holtes van de boom en zagen dat er ook het een goedaardig, tandeloos monster woonde

Ze besluit de boom terug te halen voor haar opa, zodat die beter kan worden. De boom blijkt in Düsseldorf te staan in de glazen hal van een groot energiebedrijf: het is het logo van het bedrijf. Het meisje verzint een list en maakt haar oom en een familievriend wijs, dat de boom bij de kerk staat, waarvan de priester de boom terug wil schenken aan de familie. Ze hoeven alleen maar naar Düsseldorf te rijden, iets meer dan 1600 kilometer, met een truck die ze moeten 'lenen' bij het bedrijf waar de familievriend, die stiekem verliefd is op het meisje, werkt.

De reis ernaar toe is hoopvol gestemd. Haar oom vertelt dat hij nu pas de waarheid durft onder ogen te zien en zijn leven altijd leugentjes om bestwil verkocht. Onderweg komen ze lang een adres van iemand die hem heeft opgelicht en uit wraak neemt hij een replica van het Vrijheidsbeeld mee en zet dit op de truck, de voorkant van een vrachtauto. Dat levert mooie beelden op: daar rijdt die rode truck, met dat Vrijheidsbeeld en het landschap verandert van Zuid-Europees, naar bergachtig, naar het industriegebied van het Roergebied in het  Rijnland, tot in Düsseldorf.

Het meisje knijpt hem steeds meer: er is immers geen priester die de boom terug geschonken heeft... haar vriendinnen op haar mobieltje raden haar aan om de waarheid te vertellen. Via Facebook hebben die ondertussen een actiegroep in Duitsland gevonden, die voor het milieu en de natuur is, en hen wellicht kan ondersteunen.

Maar jij, als kijker, weet vanaf het begin, dat opa dement geworden is. Dat zijn kleindochter ook graag iets ziet dat er niet is. Dat haar familie om haar heen gelijk heeft, dat ze niet zo moet fantaseren en haar wil moet doordrijven, met verhalen die nergens op zijn gebaseerd. Dan blijkt dus de waarheid. Haar oom zegt tegen haar, zich nog nooit zo onbeduidend te hebben gevoeld als nu, nog nooit zo bedrogen. Terwijl zij zijn lievelingsnichtje was. De familievriend had vanaf het begin van de onderneming al een vermoeden en hij heeft zijn baan geriskeerd om de truck stiekem van zijn werk te 'lenen'. Onderweg wordt het ook ontdekt. Maar het kan hem niks schelen, hij wil door naar Düsseldorf, dan maar geen baan, meer zegt hij.

Dan komt de ontlading. ze zitten met zijn drieën buiten op de stoep, na eruit gegooid te zijn door het energiebedrijf. een ieder alleen maar vol spijt en kwaadheid in vertrouwen in elkaar dat beschaamd zou zijn. En dan beginnen ze plotseling alle drie te lachen. Bulderend lachen ze en hiermee wordt het verhaal van de boom die heilig is en helende energie heeft, plotseling waar. Er komt nog een actiegroep helpen en tezamen bestormen ze met trommels het bedrijf, en zij klimt weer in de oude takken van de boom.

Dan komt het bericht dat grootvader in Spanje overleden is. Alles voor niks, snikt ze in den beginne. Maar dan zie je in de laatste scene, dat zij omringd door haar familie een ent plant van de oude olijfboom die in Düsseldorf staat, op de oude plek waar deze ooit gegroeid is.

Toch een soort van eind goed, al goed. Want al is haar grootvader overleden en heeft ze die niet kunnen redden, iets van zijn energie en van de boom gaat verder en heeft zich ook in de familie voortgeplant. Op een ander niveau, dan dat wat je ziet en kunt objectiveren. Zo is het nu ook met mij: ik ben best moe. Maar op een ander niveau bruis ik ook van energie.