vrijdag 15 september 2017

Merels en spinnen

Iemand vertelde me dat er deze zomer een virus was, waardoor er heel veel merels zijn gestorven. Hierdoor realiseerde ik me, dat dit in mijn tuin zeker aan de hand is. Sinds ik uit Venetië terug ben, heb ik geen merel meer gezien... Vlak voordat ik ging heb ik een dode vrouwtjesmerel gevonden, maar toen dacht ik nog dat het door een poes zover was gekomen. Het is nu  véél stiller in mijn tuin.

Vooral 's avonds bij de schemering, mis ik ze. Twee  merels waren de laatsten die zich lieten horen op de punten van het dak en het schuurtje, ze floten om beurten en herhaalden ook deeltjes van wat de andere zong, het was echt een avondconcertje. En de merels waren zó tam , dat ze voor mijn voeten hipten, als ik rustig een boekje aan het lezen was, en één keer is het voorgekomen dat er eentje op mijn strooien hoedje lande en daar bleef zitten. Ze konden je ook echt parmantig aankijken.

Dat is toch wel triestig. Zouden ze nog terugkomen? Dat kan niet, want dood is dood...De vraag van terugkomst kan ik wel stellen over de spinnen in mijn tuin. Een eerder weekend was het spinnenteldag, als ik dat toen gedaan had, was ik zeer ruim uitgekomen. Ze zijn verbazingwekkend veerkrachtig en echte doorzetters, ik heb ze een beetje gevolgd.

Want toen ik mijn koffer van vakantie weer de tuin in sleepte, zag ik dat in het smalle doorgangspaadje twee reusachtige spinnen, twee reusachtige webben hadden geweefd, dwars over het pad heen, van het bamboe-bosje tot naar de struiken van de buren. Die heb ik de volgende dag toch weggeveegd. (Is het geen virus, dan zit de mens wel dwars). Een van de dagen erop waren ze terug en waren weer vlak bij elkaar in de buurt twee webben begonnen, die over het vijvertje gespannen waren, nu dus van bamboe-bosje, naar de hoge gele pluimen ertegenover.

Ik besloot om deze te laten zitten en ben ze ook gaan bekijken. Fantastisch, dat weven van het web! Uit hun achterlijf komt een draad en met hun pootjes bevestigen ze die dan aan de draden erom heen. Op een gegeven  moment zag ik de spin stoppen met haar werk en als het ware nadenken: zij was bezig met het weven van die typische rondgang in het web en kwam daar aan op een plek waar nog een gat zat en het veel fragieler was. Zij keerde zich om en begon eerst veel draden in de buurt te spinnen en verstevigde daarna het hele web, door helemaal in de grote omtrek draden te maken en keerde toen terug naar die ene plek, en weefde het web daar voort.

Toen kwamen die herfstwinden en beide webben waren weg. Vervolgens zag ik twee grote spinnen in het gangpad buiten de tuin, bij mijn schuur weer opnieuw hun webben spannen. Of het dezelfde waren weet ik niet, ik ben geneigd om te denken van wel, omdat ze opnieuw dichtbij elkaar zo bezig waren. Later zag ik dat, waarschijnlijk de buurman, de webben verwijderd heeft, ze hingen  op zijn doorgangsroute.Sindsdien heb ik ze niet meer gezien. Maar misschien was er teveel regen ?

Ik heb liever veel merels dan veel spinnen in de tuin, al ben ik,gelukkig, niet bang voor ze. Er zijn ook aardig wat kikkers. Maar de oude padden heb ik al twee zomers ook niet meer gezien. Zou er ook paddensterfte zijn? Ik wil het even niet weten...