zaterdag 27 november 2010

Schilderles (3)

Het blijft opmerkelijk. Ik heb weer schilderles gehad en wéér gebruikt de docent B. bij de bespreking van mijn werkje het woord 'stilte'. Terwijl we een landschap gingen schilderen in de stijl van het expressionisme. Ik had een oude foto van Lake Tekapo meegenomen in Nieuw Zeeland, waar vriendin W. woont. Op de voorgrond roze lupinen die waaiden in de wind en oranje slaapmutsjes met op de achtergrond het turkoois blauwe meer.

Ik had me voorgenomen om dik te schilderen, in plaats van waterverfachtig. Kleur genoeg erop, een meer wat woesterig dat wat aan het waaien is. Waar haalt hij het woord stilte vandaan? Nu kwam ik wel uit de stilte: de Fioretti leesgroep voorbereid gisteren en ook nog wat geschilderd en om half vijf naar het klooster: Vespers, stille meditatie in de kapel, kapel klaarzetten voor de meditatie s'avonds, meditatie.

Het 'etentje in stilte' was nu wel met praten. Want er was een gastengroep, samengesteld uit verschillende parochies met als oogmerk om 1 keer per jaar een weekend een klooster te bezoeken. Ze waren al in Diepenveen, Egmond en Berkel Enschot geweest. Nu dus voor het eerst bij zusters en ook tegelijk met 'de kloosterlingen' de maaltijd gebruiken. 'Woont U hier ook? vroeg de dame tegenover me. Nee dus. Ja, ik voel me wel verbonden. Hoe dan? Tja... Kloosterromantiek: daar hebben veel gasten last van. Dan vragen ze of het brood zelf wordt gebakken, terwijl het van de Aldi komt.

Straks zie ik ze weer, want vanavond is de eerste vigilieviering van de advent en vantevoren wordt er een dans daartoe geoefend en doe ik maar,om de tijd te overbruggen, in een rukje mee met de evangelielezing in groepjes, dan een meditatieve viering in de kapel en de avondboterham. Zo ben ik niet lijfelijk twee dagen dáár, maar in mijn hoofd wel een beetje.

Zou die kloosterstilte in bruine en gedekte tinten, dan toch in een schildering terecht komen vol kleur? Ik ga me afvragen of het verder dan ook, zonder dat ik dat weet, om me heen hangt... Dat heet in een drukke, schreeuwerige wereld dan natuurlijk ook anders: Zonderling? Eigenzinnig? Gesloten? ... Pelgrim & vreemdeling.