dinsdag 1 juli 2008

Hemel

Een andere leuke bijdrage aan de tentoonstelling 'Carried Away' was 'Den Hemel' van de Vlaamse kunstenaar Patrick van Caeckenbergh. Je komt de zaal binnen onder een hemelblauw baldakijn van satijn met aan weerzijden stokken. Het geheel zweeft een meter van de grond.

Het blijkt een gedeelte te zijn van een 90 meter lang baldakijn dat hij gemaakt heeft voor de dorpsgemeenschap waar hij leeft. Die hadden een oud katholiek gebruik ter ere van Sint Kornelis, de patroonheilige ter bescherming van kinderen. Elke jaar werd er in een processie op Pinksterzondag onder een wit baldakijn met goudrand, een reliek, namelijk een teennagel van Sint Kornelis door het dorp en de omliggende velden gedragen.

Tja, wie heeft daar nog wat mee? Een zogenaamde teennagel, wie heeft dat ooit bij elkaar verzonnen, denk je dan. Dat dacht de dorpsgemeenschap ook, met name de Franciscaner broeders die er ook wonen. Fijn, dan ruik ik weer nestgeur: typisch iets voor hen om te broeden op vernieuwing!

En zo geschiedde. Het blauwe hemelse baldakijn is precies zo lang, dat alle kinderen van het dorp eronder kunnen schuilen. Zo trekt de processie nu jaarlijks door het dorp en het dragen van de stokken door de inwoners is een erezaak geworden.

Ook in Marseille is Den Hemel opgedoken. De museumdirecteur en de pastoor aldaar vonden elkaar. Nu speelt Den Hemel een centrale rol in een waar volksfeest, dat in de plaats is gekomen van de jaarlijkse Sint Jean-processie, de patroonheilige van het vuur. Je kunt er op de tentoonstelling een filmpje van bewonderen.

Hemels: dat vind ik het, zo'n actualisering van oude rituelen.