woensdag 29 april 2009

Koneginnedag

Ik heb er weer helemaal zin an: Koneginnedag. Echt waar. Ik hou van volksfeestjes. Volksfeestjes vervangen de kerk van vroeger. Bea weet dat ook dus, moet haar nageslacht koekhappen, zaklopen en minstens éen keer tijdens de rondgang die op de minuut getimed is, het volk aanraken middels een dansje of een andersoortige gewone menselijke handeling: samen een kuil graven, schaatsen, sjoelen enzovoort. Ik hou van de sfeer die er al dagen van te voren hangt van: allemaal de straat op, zolders opruimen, kleingeld opsparen, oude dekens verzamelen. Niet dat ik ergens zelf ga staan. Al zie ik me daar ook nog weleens toe in staat. Voor als ik een bejaardenflat in moet en op 15 vierkante meter moet gaan leven.

Ik heb nog geen missie voor morgen en dat moet je wel hebben, wil je met plezier en een soort jachtlust rond kunnen struinen. Een jaar was het Walt Disney videobanden, die niet meer dan 0,50 eurocent mochten kosten. Een andere keer waren het attributen voor een spel dat ik verzonnen had. Het heette: het leefstijlenspel en ik kwam thuis met trollen als pionnen, dominostenen als bouwstenen (doel was om een leefstijl op te bouwen, ergens op een zelf beschilderde kaart: in het bos, aan zee, in de stad, enzovoort), dobbelstenen, fiches en met nog een heleboel meer.

Andere jaren stonden op de verlanglijst: Snorkel. Broodtrommel. Boekensteun. Spelletjes. Tuinlantaarntjes. Strooien hoed. Nou ja, zo komt Jan Sprinter door de winter. Misschien moet ik voor Playmobielspul gaan. Pas leuk gespeeld met de Elfentuin, de Manege, Het Dolfinarium en dat allemaal door elkaar van Nichtje. Fantastisch.

We speelden Bruilofstfeest en ik mocht me met de gasten bezig houden. Je kunt de hoofddeksels, het kapsel en nog veel meer loshalen en opnieuw monteren op een ander. Dus zorgde ik voor een bont gezelschap. Bouwvakker met een bloemenhoofddeksel. Mooi meisje met kort haar en een stoere pet. Drie kleine kleuterjes op een hek. Mannetje met laarsen en een rokje aan. Ik blonk uit in subversieve dolkomische combinaties, al zeg ik het zelf.

Het was verslavend en de tijd vloog om. Een eigen playmobielspeelhoekje als Koneginnedagmissie, wie weet. Je moet toch wat, in het leven.