woensdag 15 april 2009

Lente

Computer op het werk heeft kuren en dat maakt mijn internetactiviteiten beperkt, gebrekkig en krakkemikkig. Morgen wordt het gemaakt, dus er is net niet genoeg reden om tóch maar naar de winkel te snellen voor alle moderniteit in huis, die ik tot nu toe langs mij heen heb laten gaan.

Ik ben van het ouderwetse en de nostalgie. Die koeien op het Binnenhof, Klaske, Ria en Sientje en nog zes andere, die met hun gevlekte zwart-wit ruggen loom in het stro liggen, dat is het toch helemaal? Hoe ze met veel toestanden de stad in zijn geloodst en daar nu onverstoorbaar gewoon Koe zijn; ik ben Koe en Koe is Koe, boe!

Vandaag was ik ook maar alleen maar een lichaam in de zon, tenminste dat probeerde ik. Het is vast de allermooiste dag van het jaar in Nederland. Wat een genot om in slakkegang naar mijn werk te fietsen. Langs geelbespikkelde bermen en velden vol paardebloemen. Lichtgroen-tere beuken langs het kanaal, waar de jongelui in roeiboten les krijgen van meisjes in wapperende rokken en rode schoentjes, die met een claxontoeter aan de kant meefietsen. Langs roze en witte bloesembomen. Alles fris, nieuw, hemelsblauw, lentegroen, het is klip en klaar de lente.

Vanochtend begon ik de dag met het bladeren in LES TRES RICHES HEURES DU DUC DE BERRY. Een van de bekendste en mooiste urenboeken uit de middeleeuwen. Geschilderd door de Gebroeders van Limburg die, of all places, uit Nijmegen komen, zonen van een houtsnijkunstenaar.

De afbeelding bij de maand april heeft dat feestelijke en de intens diepe kleuren die bij zo'n dag als deze horen. Een gezelschap staat met elkaar te praten, twee vrouwen plukken bloemen in het gras...De appelbomen bloeien, achter iets wat een ommuurde kloostertuin zou kunnen zijn.

Ach, de lente... die doet me dit jaar zuchten.

PS: Mijn eerste versje, ooit geschreven, waarmee ik een prijsje won op de lagere school, eerste klas:

De lente is weer in het land
we vinden haar zo bijdehand,
zij tovert knoppen aan de bomen,
we zien haar heel graag komen.

Als de lente komen gaat
vind je bloemen overal waar je staat
in het veld en in de wei,
jongens wat zijn we blij!