dinsdag 30 juni 2009

Shape

In Arnhem is er nu ook Shape: de Mode-Biƫnnale van 6 juni tot 6 juli. Ik ben iemand die zich niets van mode aantrekt in mijn kleedgedrag, maar het wel kan waarderen dat ontwerpers en vormgevers ermee bezig zijn. Wat doet kleding met je? Met je uiterlijk, met je zelfbesef? Het thema Shape zoomt hier op in.

Er zijn volgens de inleiding van het boekje, drie wijzen om je met Vorm bezig te houden: er zijn modeontwerpers die richten zich op het lichaam dat ze aankleden: ze leggen accenten in het bestaande. Anderen ontwerpen vanuit ongrijpbaarheid: alles is mogelijk en door de verassing leveren ze kleine revoluties in de wereld van de kledingontwerpers. Dan is er een derde groep dat hun eigen concept of thema gewoonweg oplegt.

Mij spreekt dit aan omdat dit ook de wijzen zijn, hoe je in het algemeen in de wereld kunt staan. Aanpassing. Ongrijpbaar zijn. De wereld je eigen thema opleggen. Als de drie in balans zijn, ben je wellicht heel evenwichtig en origineel tegelijkertijd... Mooi aan Mode, is dat het resultaat direct te zien is. Dat raakt letterlijk en figuurlijk aan je huid.

Een beetje rondslenterend in Arnhem, langs verschillende winkels die een bijdrage leveren aan SHAPE, kwam ik zo lang de aangeklede poppen van mode vormgever TIES PRINCEN in het TrixenReeshuis. Ze staan in een kleurig bloemenperk dat naar Afrikaantjes ruikt. WAUW! Daar wordt een mens zomaar vrolijk en speels van.

Er staan jonge jongens, die heel mannelijk en vrouwelijk tegelijk zijn. De ene draagt een soort heel los gehaakte jurk tot over de knie in zalmroze. De andere een hemd met heel fijn gehaakt stukjes erin in pauwblauw en paars, bij elkaar gehouden door dunne zilveren kettingen. Weer een ander draagt een dunne voile-achtige, doorschijnende witte broek met bloemen erop. Pasteltinten, breekbaar en teer en toch zijn die jonge borstkasten ook stoer.

Ik weet niet wat het is, maar ik hou wel van die in elkaar vloeiende werelden, waar er verschillende tijdperken als vanzelf door je heen gaan stromen. Middeleeuwen en het dandy-achtige van het begin van de twintigste eeuw en rococo tegelijk. Helder aanwezig en ook dromerig en feeriek...

Kom, geef het leven Vorm, op jou eigen wijze! Laat je niet van de wijs brengen door wat hoort en niet. Wees zacht en stoer tegelijk: zo'n vrolijke boodschap komt er zomaar door; heel fijn.