woensdag 10 juni 2009

Straatbiebje

Zo, dat is toch onverwachts grappig: in het begin van mijn straat, nog geen 200 meter van mijn huis af, blijkt er in het schoolgebouw een bibliotheekje te zitten met internetaansluiting! Dus typ ik ineens op een hoge rode draaistoel, in een knaloranje ruimte: het blijkt een bieb voor kinderen te zijn, met een paar planken voor volwassenen.

De biebjuf sprong me ongeveer in de armen, toen zonet de automatische schuifdeur openging. Zo'n enthousiaste nieuweling die alles van deze dependance wil maken, dat straalt ze uit. Kun je hier ook internetten? vroeg ik. Ja hoor!!! En je kan ook gratis zwartwit printen en het rijk is helemaal aan jou!

En dat terwijl ik gisteren allerlei moeizame handelingen heb verricht in de grote bieb in de stad, om 4 fotokopieën te maken van een E-Ticket, waarmee ik binnenkort de boot naar Terschelling neem. Wat een heisa en toestand als je zo dom bent als ik... per ongeluk 4 keer dezelfde printopdracht gegeven en toen moest ik weer een apart tegoedbonnetje kopen helemaal aan de andere kant van de bieb met 0,40 cent daarop, om geen 1,60 te betalen en anders 12 kopieën bij het oud papier kon gooien.

Nu is het hier in dit biebje ineens helemaal rustig. Zonet speelden een paar kinderen tikkertje om me heen.
'Jongens, het is mooi weer, ga buiten spelen!' zei de biebjuf.
'Wat is dit hier?'
'Een bibliotheek.'
'Juist ja, en waar staat dat voor?' (een vette knipoog naar mij)
'Voor boeken!!'
Nu komen er weer twee nieuwe mensen binnen, collega's lijkt het, die ze een kopje thee of koffie aanbiedt.
'Nu is het hier rustig, maar normaal is het hier druk, hoor.'

Ik hoor net dat dit al open is vanaf oktober. Als Nichtje mij er niet op gewezen had, zij zag het biebvignet, dan had ik tot mijn eigen schande van niks geweten. Hoe men zijn eigen omgeving nauwelijks kent. Fijn, om nu zo vlakbij een bieb te hebben waar ik vier middagen door de week ook nog eens achter het internet kan kruipen.