donderdag 1 april 2010

Brücke

Wat een weer. Hagelachtige sneeuw tegen het raam. Ik kan toch niet voor de derde keer Mama Mia! gaan bekijken, waar Meryl Streep op een zonovergoten Grieks eiland huppelt en zingt en danst in een tuinbroek? In het wijkcentrum regent het chocolade eitjes, plakken paasbrood, geel paasgebak en gele primula's. Elke groep viert haar eigen feestje.

Gelukkig een mooi boek gevonden in de Slegte om in weg te duiken: Künstler der Brücke in der Sammlung Hagemann. Kirchner Schmidt-Rottluff Nolde, mooi uitgegeven door het Hatje Catnz Verlag. Mijn spinn-off van het bezoek in het Groninger Museum, waar nu een tentoonstelling is van deze kunstenaarsgroep. Oorspronkelijk uit Dresden, later naar Berlijn verhuisd, Duitse Expressionisten van voor de Tweede Wereld Oorlog.

Het boek bevat zwartwit foto's waar je kunt zien hoe Carl Hagemann (1867-1940), een chemicus en industrieel omgaat met kunst: alles, zijn slaapkamer en zijn eetkamer, het hangt helemaal tjokvol schilderijenen, etsen en houtsneden: kunst maakt de ziel uit van zijn leven. De verzameling als geheel is een kunstwerk op zich: daar waren Kirchner en hij het over eens.

Ik ben even helemaal weg van dit Duits expressionisme. De thematiek ademt een zomerse vitaliteit: naakt zwemmen, het circus, de dans, het stadse leven op een terras, zigeuners, de beeld en vormtaal die hangt naar Afrika... open savannes, aards bij het lichaam, dat soort associaties gaan in me om. Dat deze kunstenaarsgroep tegelijk een vriendengroep was , ze samen schilderden aan de oever van een meer en het daarbij lijkt alsof ze de kleuren van elkaars palet bij elkaar leenden: verrukkelijk.

Zo'n zin van Erich Heckel uit een brief: Ich glaube, es ist wohl auch in meinen Arbeiten hier mehr und mehr von dem Wind und den bewegten Büschen, den gebogen Bäumer und dem bewölkten Himmel darin heitere Sommerruhe, was ja zu dem eigenen Suchen und unruhigen Sehnen auch besser passt ... die prikkelt mijn zinnen. Ach, laat het maar weer gauw zomer worden.

'

German Expressionism 1905-1913. Brücke-Museum Berlin, in the Groninger Museum from Groninger Museum on Vimeo.