zaterdag 30 april 2022

Richard Scarry

In een doos op Koningsdag met een bordje ‘Gratis mee te nemen’ zag ik het meteen: Richard Scarry! Gek, dat ik de naam van de tekenaar en schrijver ken, want toen het me boeide en ik helemaal wegdook in zijn tekeningen en woorden, kon ik aanvankelijk nog niet lezen. En toen ik dit wel, beginnend,  kon, vond ik het spannend om moeilijke woorden te spellen en de betekenis ervan te vatten. Ik had twee grote boeken, bijna 30 cm bij 26,8cm en 1,9 cm dik ontdek ik nu, en mijn favoriet was: ‘Mijn leuk woordenboek.’

In Wikipedia lees ik nu, dat zijn wereld harmonisch was, waar alle antropomorfische dieren in kleren elkaar hielpen en gezellig samenwoonden en werkten en voor mij het aantrekkelijke was, dat alle voorwerpen, beroepen, etenswaren, ruimtes, winkels, boerderij-spullen enzovoort apart genoemd werden. Héél educatief heet dat dus,  en ik kan nu nog mijn brandende nieuwsgierigheid voelen: wat is dát dan en hoe heet dát? 

Ook lees ik dat hij zijn boeken bijwerkte naar de moderne tijd door tekeningen te veranderen, en in het boekje dat ik nu heb, zie ik inderdaad dat er een timmerman en timmervrouw  is en moeder de kinderen in bad doet en vader ze aankleedt. Richard Scarry is in 1994 gestorven en in mijn boekje zie je dus dat de computer nog niet bestond, maar wel de televisie en videorecorder. Misschien had hij de vulpen en de puntenslijper en het gom er nu uitgegooid ten bate van de computer, iPad, games, PlayStations. 

Maar: Het boekje, veel kleiner dan het oorspronkelijke, daar wordt Richard Scarry helemaal niet genoemd! Het heet De Stad, een ontdekkingsreis door de stad, geschreven door Vezio Melegari en de illustraties zouden zijn van Violayne Hulné en Giovanni Giannini. Al googelend blijken dit een bestaande schrijver en illustrators te zijn, ik zie echter een andere tekenstijl, maar dan ook iets wat wél verdacht veel op die van Richard Scarry lijkt in Travel with Dinosaurs. Ik heb nooit dinosauriërs gezien bij Richard Scarry, het ging bij hem over het alledaagse leven en alle beroepen die er zijn en hoe mensen wereldwijd wonen. 

Het boekje De Stad is precies Richard Scarry. Ik dacht eerst dat via duistere omwegen in de uitgeverswereld en de Boekerij hun namen hier gebruikt zijn maar als dat niet zo is, dan is dit boekje, in 1995 uitgegeven bij Mulders en Zoon, Amsterdam, pure plagiaat. Ik krijg wel heimwee naar Richard Scarry’s wereld. Zal ik een tweedehands exemplaar aanschaffen? Het is toch ook de oervorm van de graphic novel, een terugkeer naar mijn roots