woensdag 12 oktober 2022

Fantastic Four (2)

Gisteren zat ik helemaal in de wereld van deze vier: Reed; de wetenschapper met een lichaam van elastiek en zijn vrouw Sue, die onzichtbaar kan worden en een onzichtbaar schild kan maken ter bescherming. Dan is er nog het broertje van Sue, die in vuur kan veranderen en dan ook kan vliegen, hij heet Johnny, en hun gezamenlijke vriend Ben, die van steen is geworden, met ongelofelijke krachten. Ze wonen met zijn allen samen en zijn dus familie en woongroep inéén. Ook als ze ten strijde trekken tegen het kwaad en onrecht, bundelen ze hun krachten en blijven al doende ook met elkaar converseren, ook met plagerijen over en weer.

Ze zijn best uitzonderlijk in het superhelden-universum, terwijl ze tegelijk ook deels aan het begin ervan staan door de scheppers Jack Kirby en Stan Lee, die hiermee in 1961 Marvel begonnen, als tegenhanger van DC Comics. Beide bedrijven voeden de wereld nu met verhalen over goed en kwaad en het verlangen om de wereld te redden, richting absolute rechtvaardigheid.
 De meeste superhelden zijn alleen en leven incognito. Batman is een wees die als kind zag dat zijn ouders door de misdaad in New York werden doodgeschoten. Superman is een immigrant van een andere planeet, die zijn echte identiteit weg moet houden. Spider-Man is in het dagelijkse leven een onhandige, struikelende tiener, niet spetterend in menselijke contact. Jessica Jones is een mislukte superheld, die daarom maar privé detective wordt en stevig aan de drank is. Alleen Wonder Woman, heeft een goddelijke oorsprong, ze komt van de Amazones en uit het Griekse Pantheon. En dit zijn er maar enkelen uit het uitgebreide superhelden universum.
En dan heb je The Fantastic Four: het zijn gewone mensen, wier DNA veranderde door blootstelling aan straling, en dan maar besluiten hun krachten ten goede in te zetten voor mens en maatschappij en de hele wereld weet dat, ze zijn beroemdheden. In huis zijn er gewoon ook echtelijke onenigheden, broer-zus ruzietjes, en Ben, vriend van allen, sust, bindt en relativeert. Je ziet hem hier, in de alleroudste versie koken en in de allernieuwste versie (2022) getekend en verteld door Alex Ross, is er een modern interieur en zoekt hij Sue, die wellicht onzichtbaar rondloopt. Ook kun je zien, hoezeer de tekenstijl en tekentechniek in de loop van meer dan 60 jaar evolueert.

Je zou kunnen zeggen dat deze vier ook staan voor een gezond leefklimaat in en rondom je heen. Het is goed om een vriendenkring te hebben met mensen die niet allemaal hetzelfde zijn en uit verschillende achtergronden komen. Zo kun je schuren en spiegelen aan elkaar. Daar is vriendschap voor. Soms vallen mensen door de mand. Je ziet ze leven in hun eigen kleine wereld, met ja-knikkers om hen heen. Ze zijn niet bestand als iets niet gaat zoals deze dat in gedachten had, ze geven jou de schuld of verdwijnen zelfs. Dat is pijnlijk. Dan is het pakket van eigenschappen van The Fantastic Four, bést fantastisch: Bewegelijk blijven als rubber of elastiek, gepassioneerd en warm als vuur zijn, stevig en betrouwbaar als een rots, je onzichtbaar maken als dat nodig is en zo beschermen.

Ondertussen was ik gisteren ook bezig om alle eikeltjes en het gevallen blad weg te harken. Vele kilo’s bedekken nu mijn parkeerplaats, die slechts een enkele maal door een auto is bedekt. Nu kijk ik weer naar mijn zon van stenen en de ‘boom’ in het midden. Dat voelt wel een beetje kloosterachtig. Een toevoeging bij ‘The Fantastic Four’: stilte en contemplatie.