maandag 18 december 2023

Kerstmarkt - Kameleon

Gewoonweg genieten van ‘de grootste kerstmarkt van het oosten van Nederland’, door een propvolle binnenstad van Arnhem. Licht langs de gotische bogen na een fietstocht van 25 km door een stil en mistig Hoge Veluwe.

Tevoren een reisverslag gelezen van een journalist van de New York Times. Ze keerde terug naar de Westbank in Israël, sprak er met bekenden. Kinderen die hun handafdrukken hebben achtergelaten, een onderwijzer staat er in het verwoeste schooltje. Kolonisten die doordenderen.’Het maakt mij niks meer uit wat ze allemaal zeggen, hoe ik behandeld wordt,  maar wat ze doen, daar ben ik bang voor.’  Machteloos toezien hoe er weer een stuk land wordt ingepikt. ‘Weggaan is makkelijk, terugkeren onmogelijk’ …Er bestaat daar niet eens iets als geweldloos verzet. Het is er nog groen, aarde wordt bewerkt, dieren leven nog…Gaza ziet grijs van puin en verderf. 

Het troostrijke boek One People, Many Journeys’ weer eens bekeken, zo’n pareltje uit de kringloopwinkel. In beeldrijm op elke bladzijde twee foto’s van alle levensmomenten; geboorte, dood, huwelijk, spel, enzovoort, van over de hele wereld. Expliciete boodschap: we zijn allemaal mensen, we beleven allemaal hetzelfde, hoe verschillend we ook wonen, ons uiten in zoveel diversiteit. In het hele boek zijn er twee foto’s die, heel diplomatiek uit ‘Israël (Palestine)’ komen. Ondertussen vind ik het commentaar van een model dat bij de muur poseert te optimistisch. Alsof er toch oog is voor de harde politieke werkelijkheid. Maar ik denk nu: nee hoor, ze hadden gewoon een mooie abstracte witte muur nodig, er is daar geen notie van mensen die aan de andere kant leven. 

De regenboogvlag van de vrede wapperde in een staalblauwe hemel. Die zie ik  graag, sinds ik die voor het eerst in Rome zag, kan het nooit nalaten daar een foto van te maken.

Een heel jonge David Bowie, met Bing Crosby, een paar weken voor zijn overlijden. Hij was toen al wat in de war, groette Bowie tot vier keer toe, alsof het de eerste keer was. De ene die de droom van een witte kerst de wereld inzong , de andere die zulke grote verkenningen zou gaan maken omtrent het vermogen van mensen; we zijn tot alles in staat, we zijn als een kameleon.