dinsdag 5 december 2023

Spoken word - Vera

Ja! Dit moet ik delen; wat ben ik ontzettend trots op mijn nichtje Vera. Daar staat ze dan, ze lijkt helemaal ontspannen, maar wél alert en vol leven en alles uit haar hoofd. Ze doet een Spoken Word, ze verschijnt er als Spoken Word Artiest. Een verhaal vol vuur en passie; beeldende, soepele, heldere en krachtige taal, waar ze heel knap steeds wisselt van perspectief. 
Eerst vraagt ze om naar jezelf te kijken: hoe is het voor je om zometeen thuis te komen? Is dat fijn en veilig, of misschien ook niet? Het kan zomaar zijn dat er achter je eigen voordeur iemand is waar het niet fijn mee is en wellicht vinden anderen jou sociaal en bewogen, maar eigenlijk doe jij er alles aan om nog even weg te blijven van jouw ‘thuis’. 
Dan zwenkt het perspectief naar de maatschappij: hoe wij brillen opzetten, om juist mee weg te kijken en te versluieren…en dan ineens gaat  de blik naar binnen, naar zij die daar staat. Ik zou bitter kunnen worden, zegt ze, maar nee: ik sta hier, ik heb mijn lot ook in eigen handen, ik kijk naar jullie en zie aandachtig gezichten. En zo brengt ze iedereen in de zaal terug naar wie zij, daar in het hier-en-nu zijn: de mensen die in hun beroep werken om huiselijk en sexueel geweld werkelijk aan te pakken. 
Hoe dan? … En ze roept een visioen op met kleurrijke beelden: als iemand door de bomen het bos niet ziet, geef een bladerdek van geborgenheid, een zacht bedje van mos, grond om te wortelen. Ontferm je. Wees als een vuurtoren. En bovenal: zoek en maak verbindingen: want een slachtoffer is niet als een toerist die van eiland naar eiland hopt, maak dus een groot rijk van alle eilanden aan elkaar.
 “Laten we rusten in de kracht van empathie”: wat een wijze woorden, waarin de dynamiek besloten ligt van zachte energie. 
En dat is het uiteindelijke perspectief: We zijn allen mens. We zijn niet een label, of een geval, een dossier, we hebben allemaal alle potenties in ons: dader, slachtoffer, maar bovenal ook die van heler, beschermer, degene die aandacht kan geven aan een ander, er zijn voor een ander: “Laten we aan dat netwerk werken, want samen staan we altijd sterker.”
Ik vind het echt geweldig. En ik denk: hé, dat is mij nichtje, we zijn familie en ik herken ten zeerste haar drive, het verlangen naar een betere wereld voor iedereen.