dinsdag 7 juni 2011

Lééf het

Ik heb wel weer een heel mooie film gezien: The Diving Bell and the Butterfly. Toen hij in 2007 draaide wilde ik er al naar toe, maar kwam het er niet van. Het is het waargebeurde verhaal van de Franse hoofdredacteur van Elle, Jean Dominique Bauby, die tijdens een autorit met zijn zoontje een beroerte krijgt en totaal verlamd raakt en alleen nog met zijn linkeroog kan knipperen.

De film is gebaseerd op een boek dat hij al knipperend met zijn oog, voor elke letter één knippering, gedicteerd heeft. Tien dagen na de verschijning ervan, stierf hij. Filmisch is het begin werkelijk indrukwekkend. Je kijkt mee met hem wanneer hij wakker word na drie weken coma, in een ziekenhuis aan de Franse kust. Vage, schommelende beelden, dokters die ongemakkelijk vlak voor hem 'naar binnen' kijken. De hechtingen, één voor één die zijn ene oog ook dicht naaien, omdat het geen traanvocht produceert. Hoe hij roept: Niet doen!, maar niemand hem hoort.

Het enige wat hem rest is zijn herinnering en zijn fantasie en ook dat wordt in prachtige beelden uitgedrukt. Ooit had hij een flamboyant leven, glamoureus, bemind in de golven van de zee. Wat is leven? Hij is alleen nog: bewustzijn. Helder en klaar bewustzijn dat met niemand gedeeld kan worden. Hij slaat gade. Ziet hoe hij als een baby in bad wordt gedaan. Hij heeft het gevoel in een ouderwets duikpak (the diving bell)te zitten, geisoleerd in een lege oceaan en de rest van het leven, al het leven, is als een vlinder, dat zich kan ontpoppen en kan wegvliegen.

Als mensen maar een dag zouden meemaken hoe het is voor hem, dan zouden ze ánders leven, zegt hij in het boek. Dan zag het leven er wellicht heel anders uit. Omdat je dan pas weet hoe kostbaar het is. Al die'gewone'dingen: voelen, bewegen, praten, aanraking. Een ieder die afscheid heeft moeten nemen van wat ooit vanzelfsprekend was, die kan dit mee voelen: niks is eigenlijk vanzelfsprekend, als het weg is.

Elk moment dat je met je hele lichaam ook werkelijk kunt leven , lééf het met je volle bewustzijn, lééf het als een glinsterend diamantje vol kleuren.