maandag 6 juni 2011

Planking

Vriend E. en ik zijn weer aan de wandel geweest. Ditmaal was er een nieuw vriendje mee: E's net aangeschafte fototoestel. Door mij is hij eerst aan het bloggen geslagen en door zijn kinderen is hij helemaal in de technische vaart der volkeren aanbeland: nu zit hij ook op Facebook en kan nu de laatste foto's van zijn kleinkinderen en dergelijke bewonderen.Tijd om zelf ook foto's te gaan verwerken, dus a la.

'Ik wil op zijn minst een planking foto maken'. UUUh, wat is dat? Nou, dat blijkt een nieuwe rage te zijn: je gaat stijf als een plank op merkwaardige plaatsen liggen en die gekke foto's stuur je dan, per internet natuurlijk, de wereld door. Was het iets Nederlands, vroeg ik hem, komt het woord van 'plank'? E. dacht van niet, het was iets internationaals, dus dan spreek je uit plenking of niet? Was het een Engels woord maar met een Nederlandse wortel, zoals 'Yankees' van Jan Kees komt? Wij niet weten...

Het was ook een merkwaardige gedachte dat die foto's die hij op zijn blog zou plaatsen, dus ook via mijn blog te zien zouden kunnen zijn. Wie IJssellandmystiek googelt, komt er vanzelf , in het blog Ludgerpad(5). Over Ludger hebben we ditmaal helemaal niet gesproken, maar het was een mooie wandeling langs de opnieuw herstelde oude kerkenpaden in de Achterhoek.

Het is apart hoe zo'n nieuw metgezelletje de wereld ineens transparanter maakt, dunner: in je verbeelding lopen er ineens ook anderen mee, zelfs mensen die je niet kent en van wie je het niet weet... Planking: men bouwt allemaal een nieuw soort van geinige plekjes, her en der, overal en nergens, met planken van vlees en bloed, leuk verzonnen.